A kalcium számtalan ételben megtalálható, mégis a legtöbben szenvedünk a hiányától

depresszió vitamin ingerültség étrend egészség ásványi anyagok kalcium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kalcium nélkül végünk van, és ezt veheted szó szerint. Erre az ásványi anyagra ugyanis minden sejtünknek szüksége van, hiánya pedig hamar ingerültségbe, depresszióba csaphat át. Mielőtt azonban a multivitamin tablettákért nyúlnál, olvasd el, hogy melyek azok az ételek, amelyekkel könnyedén pótolhatod szervezeted kalciumszükségletét.

A kalciumnak jelentős szerepe van a csontok szilárdságában, az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, de még a véralvadásban is. Talán nem meglepő, hogy a szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontokban van – ezek egyébként egyfajta kalciumraktárként is üzemelnek. A maradék 1 százalék a vérben és a sejtekben található, ám ezek koncentrációja csak bizonyos határok között mozoghat.

A megfelelő mennyiségű kalciumhoz az egészséges élet és a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy mindig, mindenhol megfelelő mennyiségű kalcium legyen, elengedhetetlen az ezt szabályzó hormontermelés és vitaminbevitel. Tehát az egészséges élet és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Egy felnőttnek naponta 1000–1300 mg kalciumot kellene bevinnie a szervezetébe. Ez természetesen pótolható különböző kapszulák, pirulák és pezsgőtabletták formájában, de sokkal egészségesebb, ha az étrendedet alakítod át. Itt egy remek példa arra, hogy milyen természetes finomságokban mennyi kalcium is rejlik:

  • 100 ml tej – 120 mg
  • 100 g Brie sajt – 1000 mg
  • 100 g Emmentali – 1000 mg
  • 100 g tejcsokoládé – 250 mg
  • 100 g mák – 1400 mg
  • 150 g mandula – 378 mg
  • 150 g dió – 135 mg
  • 100 g szezámmag – 740 mg
  • 100 g földimogyoró – 225 mg
  • 300 g kivi – 114 mg
  • 100 g narancs – 50 mg
  • 100 g aszalt füge – 190 mg
  • 100 g gomba – 200 mg
  • 100 g csicseriborsó – 110 mg
  • 100 g szardínia – 330 mg
Egy felnőttnek naponta 1000–1300 mg kalciumot kellene bevinnie a szervezetébe Forrás: Shutterstock

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a megfelelő kalciummennyiség kétharmadát, felét visszük be csupán.

Ez hosszú távon izomgörcsöket, zsibbadást, depressziót, memóriazavart vagy viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Pedig a fenti apró listából is jól látszik, hogy mennyire könnyű csak az ételekkel bevinni a létfontosságú kalciummennyiséget. Természetesen csak abban az esetben, ha változatosan és némiképp átgondoltan étkezel. Arról már nem is beszélve, hogy itthon is kapható olyan ásványvíz, mely kalciummal van dúsítva.

Változtatnál? Nézd meg a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabályát!

5 dolog, amitől öregebbnek tűnik a bőrödhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181015-5-dolog-amitol-oregebbnek-tunik-a-borod-az-arcod.htmlArcbőrünket nagy gonddal ápoljuk, ma már számtalan kozmetikai készítményt használhatunk, a sminkeltávolítóktól kezdve a ránctalanítókon át egészen a hidratálókig. A különböző bőrhibáinkra is találunk már krémeket, de a legtöbben alapozóval próbáljuk elérni a tökéletes bőr látszatát. Ám csak kevesen tudják, hogy életmódunk nagyban befolyásolja bőrünk szépségét. Nézd meg, mik gyilkolják láthatatlan módon a bőrödet. Ez Zsír!OrigoA jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181008-a-jojo-effektus-jojo-dieta-szivrohamhoz-halalhoz-vezethet.htmlEgy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ez Zsír!OrigoHihetetlen, de ezek az ételek több fehérjét tartalmaznak, mint a tojás http://www.life.hu/ez-zsir/20180923-7-etel-ami-tobb-feherjet-tartalmaz-mint-a-tojas.htmlA tojás rendkívül népszerű fehérjeforrás, és számos verzióban építhető be a napi étkezésbe: főtt, sült, lágy formáját a legkülönfélébb ételekhez adhatjuk hozzá. Egy 50-54 grammos átlagos méretű tojás 75-80 kalóriát, 6 gramm fehérjét és 13 esszenciális vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmaz. Azonban a szakértők csupán napi két darab tojás fogyasztását javasolják. Mit együnk tehát, ha fontos számunkra a magas fehérjebevitel? Mutatjuk! Ez Zsír!Origo5 étel a konyhádban, ami akár a halálodat is okozhatjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20180811-5-etel-a-konyhadban-ami-a-halalt-okozhat.htmlSenki sem gondolná, hogy egy-egy gyümölcs meghámozásán kívül is érhet minket baj, ha az ételekről van szó. Bizony akadnak a hazai konyhákban gyakran használatos zöldségek és gyümölcsök között, melyek akár a halálunkat is okozhatják. Ez Zsír!OrigoÉtkezz úgy, ahogy II. Erzsébet brit királynő, és élj olyan hosszan, mint őhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180514-edd-azt-amit-ii-erzsebet-brit-kiralyno-es-elj-olyan-hosszan-mint-o.htmlII. Erzsébet királynő, aki immár 66. éve uralkodik, idén lett 92 éves. Nem lehet elmenni amellett, hogy egészségében nagy szerep jut étkezési szokásainak. Darren McGrady, egykori királyi séf most feltárja, hogy mit is eszik egy nap a brit uralkodónő. Ez Zsír!--A legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítened az étrendedbehttp://www.life.hu/ez-zsir/20180507-a-legfurcsabb-zoldsegek-es-gyumolcsok-melyeket-be-kell-epitened-az-etrendedbe.htmlSzámos egzotikus növény kapható már nálunk is, de sokkal csak szemezünk, hiszen nem tudjuk, hogy milyen ízvilágra számíthatunk részükről. Sok esetben a felhasználás ismeretének hiánya is a kosarunkba kerülés útjában áll. Most mutatunk összesen hét gyümölcsöt és zöldséget, melyekhez pár perc múlva egész biztosan kedvet kapsz. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.