Pár nap múlva kezdetét veszi a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszak minden formájára, és szolidaritásra buzdítson az áldozatokkal. Az eseménysorozat egyik fő szervezője a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület. Ennek kapcsán a NANE kommunikációs tanácsadójával, Ötvös Veronikával beszélgettem a családon belüli erőszak témájáról.

Egyesületük lázasan készül a 16 Akciónapra. Mit kell tudnunk erről a programsorozatról?

Magyarországon november 25-én a Néma Tanúk felvonulással kezdődik a 16 Akciónap. A felvonuláson minden évben több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztették. Ez után, egészen december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig számos program, köztük kerekasztal-beszélgetések, színházi előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A felvonuláson több százan közösen emlékeznek meg azokról a nőkről, akik családon belüli vagy párkapcsolati erőszak áldozataiként életüket vesztettékFotó: Kati Fanni

Ha elvonatkoztatunk az aktuális teendőktől, hogyan foglalná össze az egyesület munkájának központi elemeit?

A NANE 25 éve dolgozik a nők és gyerekek biztonságáért. Munkánk központi területe a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen folytatott harc. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett nőkkel; önkénteseink többek között ingyenes segélyvonalat működtetnek, foglalkozunk érdekképviselettel, és Erőcsoportokat indítunk, amelyek az érintett nők számára nyújtanak támogatást. De nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót is. Szívdobbanás programunkban gyerekeknek és fiataloknak tartunk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, valamint számos ingyenes kiadványunk is van, amelyek az érintetteknek és az őket támogatóknak nyújtanak információkat. Ezenkívül foglalkozunk szakemberképzéssel, és események szervezésével. Utóbbihoz tartozik a 16 Akciónap is.

Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kapott a #metoo kampány. Ennek hatására többen fordulnak önökhöz?

A segélyvonalon nem érzünk változást, mindig sok a hívás, hiszen nagyon sok érintett nő van Magyarországon. A cégek, a sajtó, a különböző szintű képzési intézmények részéről és a Facebook-oldalunkon viszont többen keresnek meg minket. A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témája. Láthatóan felrázta az embereket és a közvéleményt a történetek súlya és mennyisége. De sajnos ezzel együtt felerősödtek azok a hangok is, amelyek áldozathibáztatók, a történeteket elbagatellizálják, és így az áldozatokat megpróbálják hitelteleníteni. Ez nagyon veszélyes és káros, mert az érintettek elhalkulásához vagy teljes elnémulásához vezethet. Fontos, hogy higgyünk az áldozatoknak, és meghallgassuk őket!

A #metoo kampánynak nagy előnye, hogy a közbeszédben is egyre nagyobb teret kapott a nők elleni erőszak témájaForrás: Shutterstock

Mik a nők ellen elkövetett bántalmazás leggyakoribb formái?

A nők elleni erőszaknak sajnos számos formája van. Többek között a testi (fizikai) erőszak és a szexuális erőszak, amelyekről a legtöbb szó esik. De az erőszak lehet szóbeli akár hosszú éveken át, ami ugyancsak borzasztóan romboló. Ilyen például a nő lekicsinylése, sértegetése, gúnyolódás, nevetségessé tevés, bántalmazással, veréssel való fenyegetése. Lehet lelki erőszak, ami az alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadásától a barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelésen vagy eltiltáson át tárgyak összetöréséig nagyon sok dolog lehet. A célja a nő önrendelkezésének és lelki egységének megbontása. Az utolsó pedig a gazdasági erőszak (például az anyagi függésben tartás, a munkáról való lebeszélés vagy eltiltás, a nő fizetésének elsajátítása). 

Általában ezeket az erőszakfajtákat kombinálják, de mindegyik erőszakfajtának egy központi célja van, hogy a bántalmazó hatalmat gyakoroljon a bántalmazott felett. 

Melyik korosztály érintett leginkább?

Mindegyik korosztály és társadalmi, gazdasági réteg érintett. Minden ötödik magyar nő valamikor él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyikben a partnere rendszeresen bántalmazza vagy bántalmazta. Tehát Magyarországon mintegy félmillió nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszak által okozott szenvedéseket.

Kíváncsi vagy, miként vehetjük elejét a családon belüli erőszaknak? Lapozz a következő oldalra, ahol a cikk folytatódik.