Az Országos Mentőszolgálat szén-monoxid-veszélyre figyelmeztet

halál élet Országos Mentőszolgálat mérgezés szén-monoxid figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött a fűtési szezon, amikor sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, mint a nyári időszakban, ami a szén-monoxid-mérgezést illeti. Szinte minden évben történik haláleset a színtelen, szagtalan gáz miatt, az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán ad tanácsot, hogyan kerülhetjük el. 

"Leggyakrabban a hibás, vagy házilag barkácsolt fűtőberendezés, illetve az ellenőrizetlen kémény okoz balesetet" - írja a Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. A szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívják fel a figyelmet, ugyanis a tél beköszöntével megsokszorozódik az ezzel kapcsolatos halálesetek száma.

A színtelen, szagtalan gáz mérgezést, súlyos esetben halált okoz. Kezdeti tünetei a fejfájás, szédülés, hányinger. "Ha a gáz feldúsul, vagy sokáig tartózkodik valaki a gáztérben, eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet. Ismét kérjük és figyelmeztetjük a lakosságot, hogy a mérgezés megelőzése érdekében

  • helyezzenek el a lakásban CO-riasztó készüléket,
  • ellenőriztessék szakemberrel a fűtőberendezéseket és a kéményeket,
  • mérgezés gyanúja esetén pedig azonnal szellőztessenek, menjenek szabad levegőre és hívjanak segítséget.

Téved, aki azt hiszi, hogy ilyen csak másokkal történhet, most kell cselekedni, amíg még nem történt meg a baj!" - figyelmeztet oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.