Sok ingatlantulajdonos alapoz az adott ház kísérteteire, ha vendégcsalogatásról van szó. Egy korábbi cikkünkben már bemutattunk négy igazán félelmetes háttérrel és még félelmetesebb jelennel rendelkező épületet, amelyek ma hotelként vagy panzióként működnek. Most következzen a folytatása. Felkészültél?

Crescent Hotel és Spa – Eureka Springs, Arkansas

A hotel 1886-ban épült egyfajta kellemes üdülőként a gazdagok és híresek számára, de nem élt meg sok nyarat. Később kétszer is újranyitott mint főiskola, de végül 1934-ben ismét bezárta kapuit. 1937-ben Norman G. Baker, feltaláló és milliomos, egyfajta kórházként kezdte el használni az igen impozáns épületet. Úgy vélte, megtalálta a rák ellenszerét, és rengeteg embert kezdett el a hotel falain belül gyógykezelni, annak ellenére, hogy semmiféle orvosi képzettséggel nem rendelkezett. Nem meglepő tehát, hogy rengeteg páciense vesztette életét a kezelések következtében – melyek java része csupán a közelben lévő természetes forrásvíz fogyasztásából állt.

Crescent Hotel és Spa – Eureka Springs, ArkansasForrás: crescent-hotel.com
Baker imádta a lilát – ingjei, nyakkendői, sőt autója is ebben a megosztó színben pompázott. A hotelben is több szobát festett lilára, neki köszönhetően az épület kéményei még mindig ilyen színűek.

1946-ban Baker börtönbe került, és új tulajdonosai lettek az épületnek, de pár évvel később, egy tűzeset során erősen megrongálódott. Mai formáját Marty és Elise Roenigk-nek köszönheti, akik 1997-ben vásárolták meg a Crescent Hotelt 1,3 millió dollárért. Hat éven át tartott a felújítás, de azóta is kedvelt szállodaként működik. Népszerűsége nagyban köszönhető állandó lakóinak: több szellem mellett gyakran feltűnik egy szakállas férfi, aki viktoriánus ruhát visel, egy régi ápolói ruhát viselő nő és egy öt év körüli kislány is. Több vendég le is fotózta a hotel folyosóin időnként feltűnő félelmetes alakokat. A leginkább kísértet járta helyiség a 218-as szoba, melyben a tárgyak rendszeresen elmozdulnak, lebegnek, a földre esnek.

A hotelben hátborzongató szellemtúrákat is szerveznek.

Lizzie Borden Ház – Fall River, Massachusetts  

Lizzie Borden történetéről korábban már írtunk egy igen átfogó anyagot. Röviden: a fiatal lány szinte minden bizonnyal lemészárolta szüleit az 1800-as évek végén, méghozzá a családi otthonukban, 30 baltacsapással.

A ma múzeumként és panzióként is működő házba látogatók több furcsa jelenségről számoltak már be. Voltak, akik hallottak egy segítségért kiabáló nőt, mások egy szobalányra emlékeztető alakot láttak a lépcsőn, az udvaron is sokan vélték látni Lizzie-t és szüleit. Ebben a házban szörnyű dolgok történtek, ami szinte bizonyosan hagyott maga után valamiféle negatív lenyomatot, mely akár elő is idézheti a kísérteties észleléseket.

Lizzie Borden Ház – Fall River, MassachusettsForrás: Facebook/Lizzie Borden Bed & Breakfast/Museum

Trans-Allegheny Lunatic Elmegyógyintézet – Weston, Nyugat-Virginia  

1864-ben nyitott meg az intézet, mely férőhelyei számát tekintve csupán 250 betegnek adhatott „otthont”. Az 1950-es évekre azonban ezt a számot jócskán meghaladta, és befogadóképességének többszöröse, mintegy 2400 beteg élt zsúfolt, embertelen körülmények között. Kik kerültek ide? Egy 1938-as jelentés szerint a betegek többsége epilepszia, alkoholizmus, drogfüggőség és nem gyógyítható mentális problémák miatt került az intézet falain belülre. Mindennapos bevett eljárás volt a lobotómia, a nehezen kezelhető betegeket pedig egyszerűen ketrecben tartották.

Trans-Allegheny Lunatic Elmegyógyintézet – Weston, Nyugat-VirginiaForrás: thomas-industriesinc.com/Phil Thomas

Végül 1994-ben bezárták az elmegyógyintézetet, majd 13 évvel később Joe Jordan vásárolta meg egy árverésen.

A múltját ismerve nem csodálkozhatunk azon, hogy számos megmagyarázhatatlan jelenség történik az épületben. Jelenleg történelmi és szellemvadásztúrákat szerveznek: vannak festmények, versek és rajzok, amelyeket a művészi terápiás foglalkozásokon a betegek készítettek, egy szoba, amely a múltban itt alkalmazott gyógykezelésekre és különböző „fenyítő” módszerekre épül. A hosszabb túrákon az épület mind a négy emeletét bejárhatják a látogatók: a személyzet apartmanjait, a hullaházat és a műtőt is.