Karfiolhummusz: vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú finomság

Forrás: Shutterstock -
karfiol hummusz gluténmentes vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hummusz használható szendvicskrémként, önmagában például grillezett zöldségekkel, de készítheted mártogatósnak, vagy akár egy pitát is megkenhetsz vele, majd mehet is hozzá a többi finomság ízlés szerint. A hummusz eredetileg csicseriborsóból készül, ami egyébként rendkívül egészséges és kiváló fehérjeforrás. Most mégis mutatunk egy szintén nagyszerű receptet, egy alternatívát, mégpedig karfiolból.

A karfiolrizs után itt a karfiolhummusz, ami egy rendkívül krémes állagú kence, ráadásul vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú finomság. Próbáld ki te is!

Hozzávalók:

  • karfiol
  • tahinipaszta (görög joghurttal helyettesíthető, de így már nem vegán)
  • extra szűz olívaolaj
  • citromlé
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
A karfiolhummusz tetejére szórj egy kis fűszerpaprikát, így még finomabb lesz az íze Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

A mennyiségen ne nagyon agyalj, az állagáról, ízéről úgyis tudni fogod, hogyan kell csinálnod. De hogy egyszerűbb legyen, egy mártogatósnak például 5 nagyobb karfiolrózsa elég. Ezt párold meg. Amikor kicsit már kihűlt, tedd bele egy turmixgépbe. Tegyél hozzá nagyjából három evőkanálnyi olívaolajat és 3 evőkanálnyi szezámmagkrémet (drogériákban és bioboltokban is kapható) vagy görög joghurtot. Nem árt tudni, hogy a tahinitől sokkal krémesebb lesz, a görög joghurttól inkább lágyabb, habosabb. Mehet bele egy kevés citromlé, egy fokhagyma, végül só. Alaposan turmixold össze. Ha egynemű masszát kaptál, tálalhatod is a krémet, amelynek a tetejére szórj egy kis fűszerpaprikát. Akár egy kis olívaolajjal is meglocsolhatod.

A karfiol jótékony hatásai

A karfiol azontúl, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a C- és a K-vitamin, valamint a magnézium, a foszfor és a folsav. Kifejezetten alacsony a szénhidráttartalma. Rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére és az emésztésre. A méregtelenítő hatását azonban nemcsak rosttartalma támogatja, hanem a kéntartalmú tápanyagok és a glükozinolátok, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítő enzimek megfelelő működésében.

Gyógyteák téli betegségek ellenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190110-5-immunerosito-gyogytea-a-teli-betegsegek-ellen.htmlJavában benne vagyunk a januárban, ezzel együtt a téli betegségek időszakában. A meghűlés, a nátha, legrosszabb esetben pedig az influenza is fenyeget bennünket, de sokkal jobb esélyekkel indulunk, ha az immunrendszerünket feltuningoljuk egy kicsit. Íme 5 tea, ami kifejezetten támogatja az immunrendszert, illetve hatékonyan használható a megfázásos tünetek enyhítésére. Ez Zsír!OrigoMinden héten egy apró változás: így fogyott le a 126 kilós anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190109-keely-dellit-eletmodvaltasanak-fogyasanak-tortenete.htmlHabár gyerekként imádott mozogni, tinédzserként a gyorsételek hatására rendkívül sokat hízott Keely Dellit. A harmadik terhessége után végül elhatározta, hogy változtat az életén, és nem is akármilyen módszerrel. Ismerd meg Keely történetét! Ez Zsír!OrigoNapi 10 perc ugrókötelezés a tökéletes alakért – így csináldhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190104-napi-10-perc-ugrokotelezes-a-tokeletes-alakert.htmlHa megfogadtad, hogy idén többet mozogsz, de nem szeretnél egyből drága sportfelszerelésekbe beruházni, vegyél egy ugrókötelet. Amellett, hogy a legolcsóbb mozgásforma, a legjobb kardióedzés. Ez Zsír!OrigoA legjobb motivációs idézetek sportolóktól: új év, új lendülethttp://www.life.hu/ez-zsir/20181212-a-legjobb-motivacios-idezetek.htmlRengeteget beszélünk arról, hogy a motiváció mennyire fontos, ha valaki életmódváltó, fogyni vagy éppen erősödni szeretne. Motivációra valójában az élet minden területén szükség van, ha az embernek tervei vannak. Kezdd az új évet új lendülettel, és vértezd fel magad motivációval! Ez Zsír!Origo2018 leginspirálóbb történetei: nők, akiknek a fitnesz megmentette az életéthttp://www.life.hu/ez-zsir/20181213-2018-leginspiralobb-tortenetei-nok-akiknek-a-sport-megmentette-az-eletet.htmlAhogy visszatekintettünk az idén megjelent cikkeinkre, kirajzolódott, hogy 2018 a rendkívüli történetek éve volt. Most azokat szedtük össze nektek, amelyek számunkra is különösen inspirálóak voltak, hiszen olyan nőkről szólnak, akik nagyon, de nagyon messziről indultak, és mégis képesek voltak egészségessé válni, és elérni a céljaikat. Ez Zsír!Origo2018-as mérleg: magyar sztárok, akikre felszaladtak a kilókhttp://www.life.hu/ez-zsir/20181213-magyar-sztarok-akik-2018ban-meghiztak.htmlAhogy az lenni szokott, év vége felé közeledve elkészítjük az aktuális évi mérleget. Most megmutatjuk, kik azok a magyar sztárok, akikre 2018-ban felszaladtak a kilók. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.