Számos beültetés, vetélés, sírás és fájdalom után született meg Tessa második gyermeke, és azt tanácsolja a fiatalabb nőknek, hogy ha tehetik, ne várjanak sokáig a gyermekvállalással. Lehetséges, de rengeteg kínnal jár. 

Tessa Dunlop 34 éves volt, amikor az első gyermeke, Mara megszületett, és rögtön azt kérdezgették tőle, mikor jön a második. Figyelmeztették, nem várhat sokat, ha testvért is akar a kislányának, de akkor még egészségesnek és fiatalnak érezte magát, ezért nem foglalkozott azzal, mit mondanak mások. Másfelől az élethelyzetük sem volt éppen ideális egy második gyermek vállalására. Tessa akkor vesztette el a munkáját és az édesapját, és a házasságuk is hullámvölgybe került. Úgy gondolta, hogy néhány év nem jelent túl nagy különbséget, de tévedett. Sok szenvedés, vetélés, sírás és kétségbeesés után született meg csak a második gyermekük.

44 évesen szült gyermeket Tessa – Képünk illusztrációForrás: Shutterstock


„Három hónappal ezelőtt – 44 évesen – végre megszületett a kisbabám. El sem hiszem, hogy Elena itt van! Annyira izgatott vagyok, hogy nem is érzek fáradtságot. Az elmúlt öt évem viszont elveszett a kétségbeesett vágyakozás szörnyű hullámvasútján: összetört remények, vetélések, termékenységi gyógyszerek és fájdalom" – írta a Daily Mailen Tessa, aki üzent a fiatalabb nőknek. Kérlek, ne várjatok. Ne menjetek keresztül azokon, amiken én." 
39 éves volt, amikor elkezdtek próbálkozni a második babával, de az első év sikertelenséggel zárult. Természetesen szakemberhez fordultak, és rá kellett jönniük, hogy az esélyeik egyre rosszabbak. „44 éves kor felett alig 2 százaléknak lesz sikeres a beültetés. Aznap sírva hagytam el a kórházat" – írta Tessa, ki csaknem 41 éves volt, mire sor került az első mesterséges megtermékenyítésre. Háromszor volt terhes, de mindháromszor elvetélt. „Sírás, vérzés, görcsök és olyan fájdalom, amilyet még soha nem tapasztaltam" – sorolta a megpróbáltatásait az anyuka. Azt is megtudta, hogy sok nő, aki 40 év fölött esett teherbe, fiatalabb donortól kapta a petesejtet, ugyan ezt elhallgatták a rokonaik előtt. Tessa harmadik beültetése sikeres volt, az első trimeszter problémamentesen lezajlott, ám sajnos ételmérgezést kapott, és a gyermeke meghalt. Ekkor már csaknem 42 éves volt Tessa, aki teljesen összetört, de nem adta fel. A meddőség sok áldozattal járt: tönkrementek barátságok, történtek elbocsátások, és összesen 32 ezer fontot költöttünk el a kezelésekre. Számunkra nem léteztek nyaralások, autónk sem volt" – folytatta Tessa, aki végül szerencsével járt, hiszen teherbe esett, és ez a baba meg is született. „A történetemből leszűrheted, hogy manapság bármi lehetséges. Szóval, ha a 40-es éveidben vagy, talán ez az az üzenet, amit hallanod kell, és kívánom, hogy szerencsés legyél!" – írta Tessa, majd figyelmeztetett mindenkit, az emberek hajlamosak csak a csodákról beszámolni, pedig a késői gyermekvállalások csak egy kis része végződik így.  Idősebb korban ráadásul a különböző betegségek, rendellenességek kialakulására is nagyobb az esély, ő például minden vizsgálat előtt ideges volt. Szerencsére a kislánya teljesen egészségesen látta meg a napvilágot.