Az adalékanyagok, a mértéktelen cukorfogyasztás, az olcsón sokat világát éltük az elmúlt évtizedekben. Manapság azonban egyre nagyobb teret hódít mindezekkel szemben az egészségtudatosság, vagyis az embereket egyre jobban érdekli, hogy mit esznek, mit visznek be pontosan a szervezetükbe, és valóban oda is kell figyelni erre, ha igazán törődünk önmagunkkal.  

1. Nem mindegy, honnan kerül az étel az asztalra

A nagyipari termelés, legyen szó például az állattenyésztésről, vagy a zöldség- és gyümölcstermesztésről, szélsőséges megoldásokkal jár. Utóbbi kihasználja a földet, a termények tápanyag- és vitamintartalma így már messze nem a régi, nem beszélve a sok vegyszer használatáról. A zöldség- és gyümölcsféléket így sokkal jobb például helyi kistermelőktől megvásárolni.

A nagyipari állattartás sem kecsegtet sok jóval, hiszen a génmódosított takarmányok, a nagymértékű antibiotikum-felhasználás és a minősíthetetlen állattartás nem eredményez olyan húskészítményt, amit egészségesnek mondhatnánk. Ezt a három szempontot mindenféleképpen tartsd szem előtt: keress GMO-mentes, antibiotikum-mentes, magas állatjóléti státusszal rendelkező termelőket és azok készítményeit. Mindez gyakran több utánajárást és utánaolvasást igényel, de ne feledd, az vagy, amit megeszel.

A zöldség- és gyümölcsféléket sokkal jobb például helyi kistermelőktől megvásárolniForrás: Shutterstock

2. Olvasd el a címkéket

Ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz, mindenképpen olvasd el a címkéjét. A túlságosan sok adalékanyag máris keltsen benned gyanút, ha túl sok van benne, inkább hagyd a polcon a terméket, és válassz alternatív megoldást, például készítsd el otthon. A gyümölcsjoghurtnak, a pizzának és a tortillának például kezdőként is nekiállhatsz, de csokik, kekszek és csipszek helyett is készíthetsz süteményeket, vagy házi csipszet, így pontosan tudni fogod, hogy milyen alapanyagokat, összetevőket tartalmaz az általad elfogyasztott étel.

3. Fontos a szezonalitás

Bizonyos élelmiszercsoportok kapcsán, mint például a zöldség és a gyümölcs, kifejezetten fontos szempont a szezonalitás. A szezonális, hazai termények nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől a tányérunkig, ezzel egyrészt környezettudatosak is vagyunk, másrészt pedig ezek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot és vitamint. A szezonalitástól főleg télen félnek az emberek, tény, hogy gyümölcsökből nincs akkora dömping mint nyáron, de a zöldségekből igencsak széles tárház vár ránk.

A feldolgozott élelmiszer megvásárlása helyett készítsd el magadnak otthonForrás: Shutterstock

4. A mennyiség helyett válaszd a minőséget

A sokat olcsón elve helyett érdemes átállni a minőségi ételfogyasztásra. Igaz ez mindenféle ételcsoport kapcsán, még az édességek esetében is. Ha imádod a csokoládét, akkor a teljes tábla tejcsoki helyett egyél pár kocka étcsokoládét, ami valóban csokoládé, azaz tényleg látott kakaóbabot. De a minőség elve érvényes a már fentebb említett húsokra, húskészítményekre, vagy éppen a tejtermékekre is.

5. A változatos étrend elengedhetetlen

Ha fontos számodra az egészség, akkor a változatos étrend elengedhetetlen, hiszen ez a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás egyik alapja. A szervezet számára szükségesek a különböző gabonák, a sokféle hüvelyes, a magvak, a húsfélék, a zöldségek és gyümölcsök is. Ezek a kategóriák is rengetegféle lehetőséget rejtenek, és érdemes is kiaknázni őket. Azaz gabonából sem csak mindig búzát és rizst választani, hanem például kölest, zabot, rozst, hajdinát, tönkölyt, árpát. Másféle tápanyagokat és vitaminokat nyerhetsz belőlük, és ez igaz a hüvelyesekre, a húsokra, a zöldségekre és a gyümölcsökre is.