Sokan döntenek a fehérjepor mellett, ha edzeni kezdenek, de rengeteg tévhit terjed a használatával kapcsolatban. Vajon tényleg igaz például, hogy a nők férfiasak lesznek, vagy hogy ez a fejlődés biztos záloga?

Ha izmosodni szeretnénk, szükségünk van a fehérjére. Az edzés kiegészítőjeként sokan döntenek a fehérjeporok mellett. Ám számos tévhit is terjed ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Erről a Dívány Ádám Norbertet, a Steelfit személyi edzőjét kérdezte. 

A nők férfiasak lesznek 

A szakértő szerint ez a tévhit arra vezethető vissza, hogy sokan azonosítják a fehérjét a szteroidokkal. Ám a fehérje az csak fehérje, nem lesz tőle senki férfias, és a haja sem hullik ki. A nők is nyugodtan alkalmazhatják.

Tényleg káros a fehérje?Forrás: Shutterstock

A fejlődés biztos záloga 

Sokan úgy gondolják, hogy a fehérje majd csodákat művel a testükkel. Ám a személyi edző elárulta, hogy ha semmit nem változtatunk az étrendünkön, a hétvégi bulizás mennyiségét sem csökkentjük, akkor nem szabad arra számítanunk, hogy jelentős változást érünk el. "Nyilván lesz különbség, hiszen a több fehérje mindig jobb, és a semmihez képest a megfelelő időpontban (edzés után) elfogyasztott extra fehérjének lesz valami hatása. Ugyanakkor egy ilyen kis javulás az étrendben egy hasonlóan kis változást fog hozni a fizikumban is" – mondta Ádám Norbert a Díványnak. 

Káros a veséknek 

A szakértő fontosnak tartja, hogy ennek a tévhitnek van némi alapja, veseelégtelenségben szenvedőknél és vesebetegeknél a magas fehérjebevitel megterhelheti a veséket, ilyen esetekben a magas fehérjebevitel nem ajánlott.

Ám az egészséges embereknél a tartós, extrém magas (3,4 gramm/testsúlykilogramm) fehérjebevitel mellett sem romlanak azok a markerek, amelyek a vesék működésének milyenségét jelzik.