A szakértő elmondja, mennyi az igazság a fehérjeporról terjedő tévhitekből

Forrás: Shutterstock -
fehérjepor tévhit fehérje egészség szakértő edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan döntenek a fehérjepor mellett, ha edzeni kezdenek, de rengeteg tévhit terjed a használatával kapcsolatban. Vajon tényleg igaz például, hogy a nők férfiasak lesznek, vagy hogy ez a fejlődés biztos záloga?

Ha izmosodni szeretnénk, szükségünk van a fehérjére. Az edzés kiegészítőjeként sokan döntenek a fehérjeporok mellett. Ám számos tévhit is terjed ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Erről a Dívány Ádám Norbertet, a Steelfit személyi edzőjét kérdezte.

A nők férfiasak lesznek

A szakértő szerint ez a tévhit arra vezethető vissza, hogy sokan azonosítják a fehérjét a szteroidokkal. Ám a fehérje az csak fehérje, nem lesz tőle senki férfias, és a haja sem hullik ki. A nők is nyugodtan alkalmazhatják.

Tényleg káros a fehérje? Forrás: Shutterstock

A fejlődés biztos záloga

Sokan úgy gondolják, hogy a fehérje majd csodákat művel a testükkel. Ám a személyi edző elárulta, hogy ha semmit nem változtatunk az étrendünkön, a hétvégi bulizás mennyiségét sem csökkentjük, akkor nem szabad arra számítanunk, hogy jelentős változást érünk el. "Nyilván lesz különbség, hiszen a több fehérje mindig jobb, és a semmihez képest a megfelelő időpontban (edzés után) elfogyasztott extra fehérjének lesz valami hatása. Ugyanakkor egy ilyen kis javulás az étrendben egy hasonlóan kis változást fog hozni a fizikumban is" – mondta Ádám Norbert a Díványnak.

Káros a veséknek

A szakértő fontosnak tartja, hogy ennek a tévhitnek van némi alapja, veseelégtelenségben szenvedőknél és vesebetegeknél a magas fehérjebevitel megterhelheti a veséket, ilyen esetekben a magas fehérjebevitel nem ajánlott.

Ám az egészséges embereknél a tartós, extrém magas (3,4 gramm/testsúlykilogramm) fehérjebevitel mellett sem romlanak azok a markerek, amelyek a vesék működésének milyenségét jelzik.

Gáspár Evelin: "Mindegy milyen múlttal rendelkezünk, képesek vagyunk kitörni a skatulyából"http://www.life.hu/ez-zsir/20190214-gaspar-evelin-a-vegan-eletmodrol.htmlOrigoA túlsúlyt és a depressziót is leküzdötte, fitneszversenyre készül a fiatal anyukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190213-kalee-adkins-57-kilot-fogyott-es-fitneszmodell-versenyre-keszul.htmlKalee Adkins gyerekként is túlsúlyos volt, és ahogy tinédzserként diétázni kezdett, csak még rosszabb lett a helyzet. Végül depresszióssá vált, és az ördögi körből nem tudott szabadulni. A kislánya ébresztette rá, hogy változtatnia kell az életén. Ismerd meg Kalee történetét! Ez Zsír!OrigoLeleplezzük a reggeli szerepét a fogyásban http://www.life.hu/ez-zsir/20190212-leleplezzuk-a-reggeli-szerepet-a-fogyokuraban-fogyasban.htmlA dietetikusok évek óta azt hangoztatják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, főként, ha az ember célja a fogyás. Állítják, hogy ezzel az étkezéssel megelőzhető többek között, hogy a nap folyamán „szemetet” együnk. Nos, a Men's Health oldalán megjelent tanulmány ezt most megcáfolni látszik. Ez Zsír!OrigoKét hétig a sztárok személyi edzőjével edzett az újságíróhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190212-ket-hetig-a-sztarok-szemelyi-edzojevel-edzett-az-ujsagiro.htmlEgy újságíró felkereste Brooke Shields, Helena Christensen és Naomi Campbell személyi edzőjét, hogy két héten keresztül vele eddzen. A végeredményről egy hosszabb cikkben számolt be. Ez Zsír!OrigoEgészséges kilófaló: a zabkása a csodareggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190212-egeszseges-kilofalo-a-zabkasa-a-csodareggeli.htmlSokan a reggeli rohanás miatt kihagyják a nap első étkezését, ám gyorsan is bekaphatunk valami táplálót, ami még a kilók lefaragásában is a segítségünkre lehet. Az örök csodareggeli pedig nem más, mint a zabkása. Ez Zsír!OrigoNem minden szénhidrátot kell mellőzni fogyókúra idejénhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190212-nem-minden-szenhidratot-kell-mellozni-fogyokura-idejen.htmlMinden fogyókúrázó a szénhidrátokat iktatja ki először az étrendjéből, pedig nem minden esetben ellensége a diétának, csak az nem mindegy, hogy milyet választunk. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.