Kínából származó őrölt gyömbér miatt figyelmeztet a Nébih

Forrás: Shutterstock -
Kína gyömbér Nébih őrölt gyömbér figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben. Nem jó, ha az emberi szervezetbe kerülnek.

A Kínából származó őrölt gyömbér Németországon keresztül került az unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. Az esetről a Nébih a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

A Nébih weboldalán közölte a termék adatait is:

  • A termék neve: Őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stødt Ingefær)
  • Márka: T (Flying Tiger)
  • Kiszerelés: 60 g
  • Tételszám: L1808173
  • RASFF referenciaszám: 2019.0333

A Nébih kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el!

Az őrölt gyömbér miatt figyelmeztet a Nébih Forrás: Shutterstock

Azt írják, hogy a policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nemkívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az észszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani, éppen ezért nem tanácsos az említett gyömbérből enni. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.