Minden háztartásnak megvan a kialakult ritmusa, és egészen valószínű, hogy ez nem egyezik a szakértői ajánlásokkal, már ami a takarítást, eszközök, ruhák tisztán tartását illeti. Íme, egy összeállítás arról, mikor kellene és mennyit porszívózni, mosni, takarítani stb.

Mi a helyzet a törülközőkkel? Az a jó, ha minden családtagnak van legalább öt törülközője, ugyanis a szakértők szerint három használat után cserélni kellene, ha nagyon higiénikusak akarunk lenni. A fürdőszobai klíma ugyanis remek táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásának, így a törülközők használat nélkül is egyre mocskosabbak lesznek. Minimum 40 fokon érdemes őket mosni. 

Kiderült, hány használat után kell törülközőt cserélni

Sokkal gyakrabban kellene cserélni a törülközőt, mint ahogy ezt általában tesszük: erre jutottak a kutatók. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Mikor kell ágyneműt cserélni? Átlagosan körülbelül 16 naponta cserélnek az emberek ágyneműt, ami nem jó, nagyon nem. A szakértők szerint ugyanis hetente kellene, hiszen minél később cseréljük, annál több elhalt bőrdarabka és mindenféle dolog kerül az ágyba, ami a testünkről ledörzsölődik – idézi az ajánlást a Szeretlek Magyarország
Búcsú a vécékefétől A vécékefe egyes szakértők szerint ördögtől való, igazi baktériumtenyészet, ezért vannak, akik a házuk közelébe sem engednének ilyen eszközt. Szerintük az a legjobb, ha vécépapírral és gumikesztyűvel végezzük a takarítást, másnak pedig szilikonból készült, sörték nélküli tisztítóeszköze van erre a célra.

Ez az eszköz egyes szakértők szerint maga az ördögForrás: Thinkstock

Portörlés és a fürdőszoba takarítása Mindkettőt legalább hetente el kellene egyszer végeznünk a szakértők szerint, de ahol kisgyermek is van, ott hetente többször is.

Az eszközök takarításáról se feledkezzünk meg A rongyokat és minden egyebet, amivel takarítunk, is kell tisztítani. Mikroszálas kendők használatát javasolják, amiket 60 fokon, mosógépben is ki lehet mosni, vagy forró, hipós vízbe áztatva – minden takarítás után. 

A tavaszi nagytakarítás 5 legutálatosabb része

A takarítás – főleg az emberpróbáló tavaszi nagytakarítás – valószínűleg senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, és abban is biztosak vagyunk, hogy a takarításon belül mindenki tudna mondani legalább egy olyan procedúrát, amit kifejezetten gyűlöl. Nos, mi a következőkben összegyűjtöttük a nagytakarítás öt legutálatosabb részét. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!