A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Forrás: Mánfai György / evfaja.okotars.hu -
mandulafa Havihegy az év fája Brüsszel mandula Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája – tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45 132 szavazatot a pécsi fa kapta.
Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket – írja az MTI.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet – tette hozzá. „A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet” – tette hozzá az uniós biztos.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagy gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják – írta a cseh alapítvány közleményében.

A pécsi havihegyi mandulafa Forrás: Mánfai György / evfaja.okotars.hu

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.
Páva Zsolt pécsi polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „a siker közös erőfeszítéseink eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer – a pécsi fával szimpatizáló – ember fogott össze, adott le szavazatokat a havihegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében”.

A városvezető arra bátorított mindenkit, hogy közösen ünnepeljék meg a sikert, ezért a különleges fánál szerdán 16 óra 30 perckor pikniket tartanak.

Kiderült, Rubint Rella Dél-Koreába költözik-ehttp://www.life.hu/lifeutazas/20190319-kiderult-rubint-rella-delkoreaba-koltozike.htmlFelgyorsultak az események Rubint Rella körül. A fiatal lány a napokban osztotta meg eljegyzésének hírét, ám az is kiderült, hogy szerelmét, Novothny Soma focistát Dél-Koreába hívták játszani. Most egy videóban elárulta, ő is vele tart-e. UtazásOrigoEke Angélának koldulnia kellett Párizsbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190311-eke-angelanak-koldulnia-kellett-parizsban.htmlNem mindennapi történettel rukkolt elő Eke Angéla a Pénzt vagy éveket! című műsorban. Elárulta, hogy párizsi nyaralása alkalmával kénytelen volt koldulni. UtazásOrigoÚttörő felfedezés: kiderült, mi van a Nagy Kék Lyukbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190311-uttoro-felfedezes-kiderult-mi-van-a-nagy-kek-lyukban.htmlLázban tartotta a kutatókat a Belize-ben található Nagy Kék Lyuk. Most úttörő felfedezést tettek, kiderült, mi található benne. Utazás--Úttörő felfedezés: kiderült, mi van a Nagy Kék Lyukbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190311-uttoro-felfedezes-kiderult-mi-van-a-nagy-kek-lyukban.htmlLázban tartotta a kutatókat a Belize-ben található Nagy Kék Lyuk. Most úttörő felfedezést tettek, kiderült, mi található benne. Utazás--Judy fekete fürdőruhában napozik – fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190311-judy-fekete-furdoruhaban-napozik.htmlGyönyörű helyen nyaralt Judy: fekete, szexi fürdőruhában mutatta meg, hogyan napozik. UtazásOrigoBurning Man: a világ egyik leghíresebb fesztiválja képekben (18+)http://www.life.hu/lifeutazas/20190311-burning-man-a-vilag-egyik-leghiresebb-fesztivalja-kepekben-18.htmlSokak vágyálma, hogy eljussanak a világ egyik leghíresebb fesztiváljára, a Burning Manre. A nevadai sivatag perzselő homokján elszabadulnak a gátlások. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.