Egyre több ember sportol hazánkban is, legyen szó csapatsportról vagy egyéni tréningről. Ráadásul a nyár közeledtével még többen kezdenek alakformálásba. Azonban kevesebben vannak azok, akik az edzést igazán tudatosan, a szervezetük minden rezgését és igényét figyelembe véve végzik. Pedig mindez nagyon fontos ahhoz, hogy valódi eredményeket érjünk el. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy azt gondolták, mindent megtesznek az alakformálásért, de mégsem jött a várt eredmény. Szomor Dávid személyi edző elárulta a legnagyobb általánosan elterjedt tévhiteket az edzéssel és a fogyással kapcsolatban.

Nem csak a zsírégető zóna égeti a zsírt

Általános vélekedés, hogy a zsírégetés leghatékonyabb módszere, ha kardioedzés közben az ún. zsírégető zónában tartjuk a pulzusunkat. Pedig a valóság ennél sokkal árnyaltabb. A testünkben különböző energiarendszerek párhuzamosan működnek egymás mellett. A zsírégető zónában történő kardioedzések alatt főként oxigén jelenlétében történő energianyerés jellemző. Ennél azonban sokkal hatékonyabb tud lenni egy intervallum módszer, vagyis ami a munka–pihenő fázisok változásán alapul. Ilyenkor az intenzitástól, valamint az intervallumok hosszától függően más rendszereken keresztül nyer energiát a szervezetünk, aminek nagyobb energiaigénye keletkezik. Így pedig több kalóriát használunk fel. Persze fontos megjegyezni, hogy az intervallum jellegű edzés kezdőknek nem ajánlott, mert eleinte a szív, a keringési és a légzőrendszer nem elég fejlett egy ilyen jellegű munkához.

A helyes étrend és a sport elég a fogyáshoz
Sokan gondolják, hogy ha megfelelő edzésterv mellett sportolunk és helyes étrendet követünk, mindenképpen eredményt érünk el, de sajnos ez nem mindig sikerül. Az emberi test komplex rendszerek összessége, melyeknek összhangban kell működniük ahhoz, hogy elérjük a kívánt testalkatot. Az edzés és az étkezés mellett van számos olyan tényező, amely gátja vagy éppen segítője lehet az alakformálásunknak. Ide tartozik például az alvás vagy a helyes légzés. Edzést követően az alvás során zajlanak az építő, helyreállító folyamatok, vagyis ekkor történik az izomtömeg építése, megőrzése vagy éppen a testzsír csökkenése is. Ha az alvásunk nem megfelelő mennyiségű és minőségű, az akadályozhatja, hogy az edzőteremben eltöltött kemény órákat eredményekre váltsuk. Ráadásul ha a légzésünk nem megfelelő, valószínűleg az alvásminőségünk sem lesz jó, ez pedig megakadályozhatja alakformáló céljaink elérését.

A súlyzós edzés nem való túlsúlyosaknak
Elterjedt tévhit, hogy a zsírégetés legjobb eszköze a kardioedzés, éppen ezért sokan gondolják úgy, hogy a túlsúlyosaknak felesleges súlyzós edzést végezni. Márpedig ez is egy tévhit. Súlyzós edzés hatására alvás közben a növekedési hormon szintje emelkedik, ami fokozza a zsírégetést. Ebből adódóan gyorsabb eredményekhez is vezet. Ha valaki túlsúlyos, következtetni lehet, hogy a testtartása sem megfelelő, ami előbb vagy utóbb az ízületek és izmok túlterheltségét eredményezi. A helyesen összeállított súlyzós edzés kiválóan fejleszti az ízületi mobilitást és stabilitást, ami elősegíti a helyes testtartás visszaállítását, a helyes légzést, ez pedig hatással van a fokozott zsírégetésre és a biztonságos edzésre. Emellett természetesen a ciklikus mozgások (elliptikus tréner, kerékpár, séta, majd kocogás) is rendkívül fontosak a szív és a keringési rendszer fejlesztéséért és megfelelő működéséért.

Forrás: Getty Images/alvarez/Alvarez


A felülés a legjobb recept a kockás hasra

Bár a hasizom erősítésére elsőre kézenfekvő a felülés, mégsem ez a leghatékonyabb módszer, nem beszélve arról, hogy veszélyes is. Céljaink elérésében a test rendszereinek összehangolt működése a legfontosabb, ha pedig ez nincs meg, azon a rendszeresen végrehajtott 3 x 20–30 ismétlés felülés sem segít. Mellesleg a gerinc rendszeres hajlítása előbb-utóbb gerincproblémákhoz vezethet. Sportoljunk okosan és a felülések helyett végezzünk preventívebb, hatékonyabb törzserősítő gyakorlatokat, úgymint a plank-, a cipelés- vagy a pallofnyomás-variációk.


Ha súlyokkal edzünk, akkor túl nagyok leszünk tőle
Főleg a lányok félnek attól, hogy ha súlyzóval és nagy súlyokkal edzenek, akkor előbb-utóbb a testépítőkhöz kezdenek el hasonlítani. Pedig náluk a hormonális rendszer tesz arról, nehogy túl nagyra nőjenek a súlyzós edzésektől. Testünk formáját az izomzat határozza meg. Tehát ha nem fektetünk hangsúlyt a súlyzós edzésekre, akkor vékonyak lehetünk a rengeteg kardioedzésnek köszönhetően, de formásak kevésbé. Ha feszes idomokat szeretnénk nyárra, akkor bizony súlyokkal is kell edzeni. Iktassunk be az edzésprogramunkba egy szakértő edző segítségével súllyal végrehajtott csípőemeléseket, guggolásokat, emeléseket, és az eredmény garantált lesz.