Tények, amelyek erősítik a várandósság misztikus mivoltát

Forrás: Shutterstock -
terhesség Tények szülés várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség és a szülés csodálatos dolog, szinte felfoghatatlan az a változás, ami a női testben végbemegy, hogy életet adhasson egy kisbabának. A szülés elhallgatott oldaláról korábban már írtunk, most elhoztunk pár érdekességet, amitől ez az egész még hihetetlenebbé válik.

1. A csecsemősírás hallatán az újdonsült anyák melle bekeményedik, tejük pedig szivárogni kezd. Történik mindez akkor is, ha nem a saját babájáról van szó.

Ezért az oxitocin hormon tehető felelőssé, ami serkenti a tejtermelést. Ez a hormon általában a csecsemő szoptatásakor szabadul fel, de más ingerek is befolyásolhatják, mint például a babasírás. Ugyanezen okból görcsölhet a méh, ha más kisbabája sírni kezd.

Babasírás hatására az újdonsült anyáknál beindul a tejelválasztás, még akkor is, ha más csecsemője sír Forrás: Sutterstock

2. Terhesség alatt a még őszibarack méretűről görögdinnye méretűre tágul a méh.

A méh mérete a terhesség alatt exponenciálisan nő, vagyis minél előrehaladottabb a várandósság, annál látványosabban nő a pocak. Ennek visszazsugorodása a baba megszületését követő pár héttől egészen pár hónapig is eltarthat.

3. A terhesség ideje alatt a nők lábmérete akár egy számmal is megnőhet.

Ez természetesen nem tartós változás, csupán a folyadék-visszatartás miatt érzik szükségét a várandós nők az egy vagy akár két számmal nagyobb cipők viselésének.

Akár egy mérettel nagyobb cipőre is szükség lehet a terhesség alatt Forrás: Shutterstock

4. A várandós nők gyakran furcsa helyeken is szőrt növesztenek.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások a hajat gyorsabb növekedésre sarkallhatják, illetve sűrűbbé tehetik – mivel kevesebb hullik ki. Ám ez a fajta „szőrösödés” nem kívánatos helyeken is jelentkezhet, mint a has vagy a mellbimbók udvara.

+1. A leghosszabb ismert terhesség egy évig és 10 napig tartott

Egy 25 éves nő Los Angelesben szülte meg a kisbabáját, aki a szokásos 280 nap helyett 375 napot töltött édesanyja pocakjában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.