A terhesség és a szülés csodálatos dolog, szinte felfoghatatlan az a változás, ami a női testben végbemegy, hogy életet adhasson egy kisbabának. A szülés elhallgatott oldaláról korábban már írtunk, most elhoztunk pár érdekességet, amitől ez az egész még hihetetlenebbé válik.

1. A csecsemősírás hallatán az újdonsült anyák melle bekeményedik, tejük pedig szivárogni kezd. Történik mindez akkor is, ha nem a saját babájáról van szó.

Ezért az oxitocin hormon tehető felelőssé, ami serkenti a tejtermelést. Ez a hormon általában a csecsemő szoptatásakor szabadul fel, de más ingerek is befolyásolhatják, mint például a babasírás. Ugyanezen okból görcsölhet a méh, ha más kisbabája sírni kezd.

Babasírás hatására az újdonsült anyáknál beindul a tejelválasztás, még akkor is, ha más csecsemője sírForrás: Sutterstock

2. Terhesség alatt a még őszibarack méretűről görögdinnye méretűre tágul a méh.

A méh mérete a terhesség alatt exponenciálisan nő, vagyis minél előrehaladottabb a várandósság, annál látványosabban nő a pocak. Ennek visszazsugorodása a baba megszületését követő pár héttől egészen pár hónapig is eltarthat.

3. A terhesség ideje alatt a nők lábmérete akár egy számmal is megnőhet.

Ez természetesen nem tartós változás, csupán a folyadék-visszatartás miatt érzik szükségét a várandós nők az egy vagy akár két számmal nagyobb cipők viselésének.

Akár egy mérettel nagyobb cipőre is szükség lehet a terhesség alattForrás: Shutterstock

4. A várandós nők gyakran furcsa helyeken is szőrt növesztenek.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások a hajat gyorsabb növekedésre sarkallhatják, illetve sűrűbbé tehetik – mivel kevesebb hullik ki. Ám ez a fajta „szőrösödés” nem kívánatos helyeken is jelentkezhet, mint a has vagy a mellbimbók udvara.

+1. A leghosszabb ismert terhesség egy évig és 10 napig tartott

Egy 25 éves nő Los Angelesben szülte meg a kisbabáját, aki a szokásos 280 nap helyett 375 napot töltött édesanyja pocakjában.