A nem megfelelő táplálkozás súlyos hiánybetegségekhez is vezethet. Ezt azonban a legrosszabb lépés lenne megvárni, érdemes minél előbb tudatos étkezésre váltani az egészségünk érdekében. Van néhány olyan jel, amely egyértelműen tudatja, hogy rosszul eszel, figyelj oda rájuk, és lépj időben!

  • Fáradékony vagy 

A fáradékonyság nyilvánvaló jele lehet annak, hogy a szervezeted nem jut megfelelő minőségű tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Ezt okozhatják rossz minőségű, például gyorsételek, de az egyoldalú táplálkozás is.

A fáradékonyság világos jele lehet annak, hogy nem megfelelő tápanyagot veszel magadhozForrás: Shutterstock
  • Enervált vagy és szédülsz 

A szédülésnek természetesen megannyi oka lehet, de a rossz táplálkozás is okozhatja. A rossz fajta szénhidrát, többek között a cukor is nagyon megdobja a vércukorszintet, ami egy-két óra elteltével aztán hirtelen leesik. Ennek a durva kilengésnek lehet a következménye az enerváltság és a szédülés is. Próbálj meg inkább lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, amelyek folyamatosan adják az energiát, és nem dobják meg a vércukorszintet. 

  • Étkezések után legszívesebben aludnál 

Az étkezés utáni álomkórnak két oka lehet. Az egyik természetesen a rossz minőségű táplálék, a másik pedig a túlevés. A túlevés elkerülése érdekében érdemes tudatosan odafigyelni étkezés közben arra, hogy élvezzük ki az ízeket, és együnk sokkal lassabban. Így kevesebb étellel lakunk jól, és arra is lesz idő, hogy az agyunkig időben eljusson az információ, hogy tele vagyunk.

Az étkezés utáni álomkórt a túlevés is okozhatjaForrás: Shutterstock
  • Székrekedésed van 

A nagyon lassú anyagcsere és a székrekedés is lehet a rosszul evés következménye. Ezzel pedig nagyon hamar feljöhetnek ránk a pluszkilók. Tehát nemcsak az egészséges életmódnak, a fogyásnak is fontos tényezője a jó anyagcsere. Megfelelő táplálkozással, vagyis a rostdús étrenddel és sok folyadék, vagyis víz fogyasztásával könnyedén elérhetjük, hogy jól pörögjön az anyagcserénk, ne halmozódjanak fel a salakanyagok a szervezetünkben, és így székrekedésünk sem lesz. 

  • Hullik a hajad 

A hajhullás is lehet tápanyaghiány következménye. Itt az ideje sokkal több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, és feltölteni a vitaminraktárakat. A haj egészsége szempontjából különösen fontos az E-vitamin, de olyan ásványi anyagok is, mint a vas és a magnézium, illetve a fehérjebevitellel is probléma lehet, ha hajtöredezést vagy hajhullást tapasztalsz.  

A hajhullás is lehet tápanyaghiány következményeForrás: Shutterstock