Tippek, hogy miként teheted biztonságosabbá az otthonodat

Forrás: Shutterstock -
ház Cherrisk2019 otthon lakásbiztosítás betörő biztonság riasztó lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A betörők elleni legalapvetőbb védekezési formák közé tartoznak az ablakrácsok és az öt ponton záródó biztonsági ajtók. Ám ezeken kívül is van pár okos ötlet, amelyekkel biztonságosabbá teheted az otthonodat. Mutatjuk!

Társasházi lakásoknál azt gondolhatod, hogy a ház kapuja már eleve egy bevehetetlen védőfal, de sajnos ez nincs így. A legtöbb esetben kulcs mellett kóddal is nyílnak, amit könnyű kifigyelni – ráadásul mindnél van egy általános kapunyitó kód, amelyet például a postások használnak. Tehát ne hidd, hogy ez megállítja a besurranókat.
Kertes házak esetén talán még fontosabb a személyes biztonságról való gondoskodás, ami első körben a kerítést és a kertet érinti, másodsorban magát a házat.
Ne feledd, egy albérletben is érdemes gondolnod a biztonságra, hiszen egy betörés a te értékeidet is érinti.

Kertes házak esetén fontos egy jól kiépített kerítés Forrás: Shutterstock

Így tedd biztonságosabbá az otthonodat!

Ültess tüskés bokrokat és virágokat

Ezek a növények kiválóan védekeznek a madarakkal szemben, és az alkalmi betörőket is igen nagy sikerrel késztethetik hátraarcra. Futass fel rózsát a kerítésre, így nem tudnak majd benne megkapaszkodni, ültess tüskés bokrokat az ablakok alá, így képtelenek lesznek bemászni rajtuk.

Tarts kutyát

Egy kutyaiskolában kiképzett házőrző – aki csak a táljából fogadja el az ételt, így lehetetlen megmérgezni – a legtöbb besurranót megakadályozza abban, hogy átmásszon a kerítésen, vagy a lakásba belépve körbenézhessen. Fontos, hogy a kapura, ajtóra mindig tedd ki a figyelmeztetést, miszerint harapós kutya van a háznál!

Egy kutyaiskolában kiképzett házőrző elriaszthatja a besurranókat Forrás: Shutterstock

Védekezz redőnyökkel

Az ablakokat könnyű betörni, sok esetben azonban még erre sincs szükség, hiszen van, amelyiket ki tudják nyitni kívülről. Nehezítsd meg a dolgukat, és engedd le az összes redőnyt, ha elmész otthonról. Ezeket átvágni komoly munkával és zajjal jár, amit csak kevés betörő mer megkockáztatni.

Álriasztók és álkamerák

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy drága biztonságtechnikai eszközöket szereltessen fel, de a meglétük látszatát bárki keltheti. Ragassz az ajtóra egy „riasztórendszerrel védett" feliratot, vagy vegyél egy álkamerát az ajtó fölé. Nem szabad azonban túlzásba esni, mert az egyértelműen utal arra, hogy ez csupán látszat.

Egy álkamera az ajtó fölött biztonságot adhat a házadnak Forrás: Shutterstock

Rácsok helyett ablakfólia

A biztonsági ablakfólia akár egy teljes üvegbetétes ajtóra is kérhető, és igencsak megnehezíti a betörők dolgát. Elsőre fel sem tűnik, így a kilátást semmiben sem befolyásolja, az üvegfelület betörését viszonyt annál inkább.

Rejtsd értékeidet a gyerekszobába

Ha bejutottak a betörők az otthonodba, már csak abban bízhatsz, hogy értékeidre nem bukkannak rá. Erre a legjobb hely a gyerekszoba, ott is a kicsi játékosdobozának alja, vagy a pelenkázószekció. Így, ha elutaznál, gondoskodj arról, hogy az otthon tartott pénz, ékszer és egyéb értéktárgyak jól el legyenek rejtve.

A lakásbiztosítás a legváratlanabb helyzetekben a legértékesebb

Egy betörés során nem csupán érzelmi, de anyagi kár is keletkezik. Ilyenkor jó, ha van azonnali segítség, így csökkennek az ezzel járó terhek. A lakásbiztosítás azonban nem csak ebben nyújt támogatást: tűz, rongálás, természeti- és vízkárok esetén is ott áll melletted, hogy életed minél előbb visszatérhessen a megszokott medrébe. Érdemes tehát előrelátónak lenni, hiszen az időt nem fogod tudni visszaforgatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.