Mennyi ideig tartott, míg teljesen elkészült?

Minden munkálatot beleszámítva 2 év alatt készült el a minilakás – 2017 májusában kezdtük el tervezni.

2017 decemberétől 2018 júliusáig dolgoztak rajta, de csak heti 1-2 napot. Nem befektetési célból vágtunk bele, ezért fontosabb volt a jó eredmény, mint a gyors kivitelezés. A kicsi méret miatt sok mindenen gondolkodnunk kellett felújítás közben: volt, hogy mi vártunk a munkásokra, de előfordult, hogy ők vártak ránk.
2018. november 4-én nyilvánítottuk lakhatónak a minilakást, de ezután még sok apróság hiányzott. Néhány hónap alatt tényleg elkészültünk mindennel. Megkaptuk az engedélyeket, beszereztünk mindenfélét – az étkészlettől kezdve a sötétítőrolóig –, elkészült a lakásdekoráció, és más befejezésre váró teendőket is letudtunk, például a szaniterek szilikonozását és a kerti étkező kialakítását.

2019 áprilisában tettük publikussá az Airbnb-profilt, egy óra múlva jött az első foglalás, és azóta folyamatosan érkeznek is.

Forrás: vacokia.hu

Mi volt a projekt legnehezebb és legkönnyebb része?

A legkönnyebb az volt, hogy jól tudunk ketten együtt dolgozni, sok mindenben egyetértünk. Rudi ügyes problémamegoldó, és a technikai megvalósítás jó része neki köszönhető, Bea kreatív ötletei pedig sokat hozzátettek a lakásdizájnhoz és a hangulathoz. Az is megkönnyítette a dolgunkat, hogy csak át kellett sétálnunk a folyosó túloldalára, ha tervezés közben le kellett mérnünk valamit, ami gyakran előfordult. 

Lelkileg azt volt nehéz feldolgozni, hogy némelyik munkásnak mennyire messze állt az igényszintje a miénktől. Emellett sok bonyodalmat okozott, hogy egy régi házról van szó, tele problémákkal, és amint elhárítottunk egy hibát, előjött a következő. 

A legnehezebb összességében az volt, hogy 2 évünk szólt a kislakásról: sok-sok idő, tanulás és energiabefektetés kellett, mire mindent megtudtunk, beszereztünk, elkészítettünk, beépítettünk. Miközben mások lazítottak hétköznap esténként vagy elutaztak valahova a nyáron, mi nem mentünk sehova, ehelyett terveztünk, nagyáruházakba járkáltunk az elmaradhatatlan mérőszalaggal, építőanyagokat cipeltünk, megoldásokat kerestünk, és próbáltuk elmagyarázni, hogyan lesz egyszer ebből a 8 négyzetméterből lakás.

Forrás: vacokia.hu

A munka legjava felújítás után nem is látszik: nehéz volt megoldani, hogy a 8 négyzetméteres, trapéz alakú lakásban ergonomikusan működjenek a legfontosabb funkciók, és minél inkább párhuzamosnak tűnjön a két hosszanti fal. Újraterveztük a belső falat, a csatornarendszert, beépítettünk egy dupla visszacsapószelepet, a vízhálózatot is módosítottuk, és kicseréltük a lakáson átmenő, régi, lukas eternitcsövet. Újra kellett gondolnunk a villamos hálózatot, és a folyosónál jóval magasabb padlószintet vissza kellett bontanunk, miközben mindent elkövettünk, hogy se a falak, se a padló ne vizesedjen a későbbiekben.
Ilyen kis helyen minden választás hat az összes többire: ha egy centit módosítunk a tervben, minden mást is újra kell gondolni.

Mire a legbüszkébbek a lakás átalakításával kapcsolatban?

Arra, hogy 8 négyzetméteren egy rövid távon kényelmesen élhető, szinte kompromisszummentes lakást sikerült összehoznunk, ráadásul úgy, hogy nem vagyunk belsőépítészek. Sok-sok pozitív visszajelzés érkezett már rövid távú bérlőktől és távoli csodálóktól is.
Azt is elértük, hogy a lakás szabálytalan alakját sikerült kompenzálnunk, és most már téglalap alakúnak tűnik. Ehhez más síkba kellett vakolnunk a falat: így jöttek létre a zuhanyzó negatív polcai. A padlóburkolat lerakási irányát is át kellett gondolnunk, és a konyhapultot trapéz alakúra kellett vágnunk.
Mindent boltban beszerezhető bútorokkal oldottunk meg, a kis méret ellenére semmit nem kellett egyedileg gyártatnunk, egyedül a munkapultot vágtuk méretre.

Kattints az alábbi képre, és nézd meg a galériánkban, milyen is lett az elkészült minilakás!

Forrás: vacokia.hu

Tervezik további ilyen kis lakások kialakítását?

Ennyire picit nem, de kifejezetten élveztük mindkét lakrész megtervezését. A nagyobbikhoz hasonló méretben szívesen belevágnánk egy újabb felújításba. Majdnem belekezdtünk 2017 októberében egy 27 négyzetméteres lakás felújítási terveibe, de sajnos meghiúsult a vásárlás. Ha azt megvehettük volna, eltolódott volna a minilakás megépítése.
Nekünk pont a kis alapterület jelentette a kihívást: praktikus, kellemes tereket szerettünk volna teremteni, miközben igyekeztünk minél inkább előnyt kovácsolni a helyi adottságokból.

Rudi és BeaForrás: vacokia.hu
A tervezők

Szabó Rudi 10 évig szoftverfejlesztőként dolgozott, most a Codecool programozósuliban mentorként segíti a leendő programozókat. Édesapja révén sok építkezést látott, de ez a lakásfelújítás volt az első saját munkája. Mérnöki gondolkodása hasznosnak bizonyult a tervezés és a kivitelezés közben is.


Csatószegi Beáta szövegírással foglalkozik, korábban semmilyen tapasztalata nem volt lakásfelújítással kapcsolatban. Eleinte egy csavarbehajtás is kihívást jelentett neki, időközben bútorfelújítástól kezdve a lakberendezésig sok mindent tanult, és 2017 szeptemberétől blogot is vezet a lakás alakulásáról.