Kitört a vulkán Stromboli szigetén, a turistákat evakuálják

Forrás: AFP/Fiona Carter -
vulkánkitörés Stromboli Olaszország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét kitört az olaszországi Stromboli vulkán, amely tüzes rögöket lövelt a magasba az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (Ingv) szerdai jelentése szerint. A szigeten tartózkodó turistákat evakuálják.

Friss információ: az olasz hatóságok azt közölték, hogy egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült a vulkánkitörésben. A halálos áldozat éppen a vulkánon kirándult a kitöréskor.

A szigetet sűrű füst és hamufelhő lepi be. A vulkánsziget szokása szerint hangos, robbanásra emlékeztető zajjal lövelte a magasba tüzes kőzetdarabokat. A Sciara del fuoco nevű lejtőn két különböző kráternyílásból folyik a láva a tenger irányában. A szigeten nyaraló turisták egy része a magasba lövelt tüzes rögök elől a tengerbe vetette magát. Többeket Stromboli kikötőjében komphajók vették fel a vízből.
A tűzeső a sziget több helyszínén lángba borította a száraz növényzetet. A helyszínen vannak az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei.

Egy twitterező posztolta ezt a fotót a Stromboli melletti szigetről, Panareáról 2019 július 3-án Forrás: AFP/Fiona Carter

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik.
A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

Vulkánkitörés Strombolin Forrás: Twitter



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.