A melegburkolat egyik legnépszerűbb darabja a parketta. Ám a fa igen kényes felület: könnyen karcolódik, érzékeny a nedvességre, fakul, kopik, még a fényezés ellenére is. Nem kell azonban választani az időtállóság és az élmény között. Ha a fa otthonos érzésére vágyunk, remekül kiváltható a fahatású greslappal.

A fahatású greslap mellett nem csupán a könnyű tisztíthatóság és a vegyszerekkel szembeni ellenállás szól. Összegyűjtöttünk 7 érvet, ami egészen biztosan elgondolkodtatja majd a parkettahívőket is. 

1. A kőporcelán kopásállósága igen magas, kevésbé sérülékeny és nehezebben karcolódik, tehát kiváló választás hosszú távú padlóburkolásra.

A kőporcelán kopásállósága igen magas, kevésbé sérülékenyForrás: Shutterstock

2. Nem csupán beltéren, de kültéren, azaz a teraszon, sőt egyes fajtákat akár a falon is használhatjuk. Tehát egy igazi multifunkcionális burkolóanyagról beszélünk.

3. Ellenáll a különböző időjárási elemeknek, esetében nem kell se fagy-, se jégkároktól tartani, továbbá nem fakítja az erős napsütés sem.

Ellenáll a különböző időjárási elemeknek, nem fakítja az erős napsütés semForrás: Shutterstock

4. Van egy fajtája, amit rektifikált lapoknak neveznek. Ezek élei tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így fuga nélkül is letehetőek. Ezzel érhető el az igazi fahatású padlóburkolat.

5. A fürdőszobákba és mosdókba a parketta nem ajánlott, pedig remek hangulatot árasztana. Ennek megteremtéséhez nyújt kiváló alternatívát a fahatású kőporcelán. Ebben az esetben érdemes matt vagy speciális csúszásmentes felületűt választani.

A fürdőszobában kiváló alternatívát nyújt, itt érdemes matt vagy csúszásmentes felületűt választaniForrás: Shutterstock

6. A konyhába kemény felülete miatt ajánlott, hiszen ebben a helyiségben nem ritka, hogy edények, kések, vágódeszkák pottyannak le a padlóra. A hagyományos hideg-padlóburkolatokkal ellentétben a fahatású greslap egyszerre biztosítja az otthonosság érzését és az időtállóság adta nyugalmat.

A konyhába kemény felülete miatt ajánlottForrás: Shutterstock

7. Mivel a faerezetes greslap tűzálló, bátran alkalmazható kandallós helyiségben vagy épp a terasz grillezősarkában. Ráadásul a kipattanó parázs sem hagy rajta nyomot.

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.