Habár manapság is az anorexia és a bulimia a legismertebb evészavar, az utóbbi időkben egy másik, szintén súlyos evészavar érintette a legtöbb embert, ez pedig a mértéktelen evészavar (angolul binge eating desorder). Ebben szenvedett Kelly Howland is, aki felvállalta a betegségét, egyúttal le is tudta küzdeni.

A 31 éves Kelly az Instagramon vállalta fel betegségét, és habár nem minden követője értette meg azonnal, hogy miről is szól ez az evészavar, a közösségi média támogatása, önmaga felvállalása, és az, hogy más sorstársainak is segíteni tudott, elvezette a céljához, és kigyógyult a betegségből.

Kelly 2018 májusában kezdte az életmódváltást, egy év alatt pedig 6 ruhamérettel lett vékonyabb, összesen 30 kilótól szabadult meg. Elsősorban persze arra volt szükség, hogy rájöjjön, mi az evészavar kiváltó oka. A mértéktelen evészavarral általában valamilyen negatív érzésektől akar az ember megszabadulni, Kelly esetében a stressz és a harag voltak a kiváltó okok. 

Kelly 2018 májusában kezdte az életmódváltást, összesen 30 kilótól szabadult megForrás: Instagram/fromcaketokale

Kelly rendkívül fontosnak tartotta, hogy evészavarával a nyilvánosság elé lépjen, ugyanis még mindig kevésbé ismert ez a betegség, pedig nagyon sok embert érint. Az, hogy az Instagramon egyre több követője lett, és egyre többen figyelték, jó hatással volt rá, hiszen őket sem akarta cserbenhagyni, habár ezzel együtt is nehéz volt ez az utazás, folyamatos önreflexiót igényelt, és nem volt mindig könnyű szembesülnie őszinte érzéseivel, gondolataival. Végső tanulságként pedig a következőt vonta le: "Ha utálod a testedet, soha nem lehetsz egészséges. Minden változásnak a saját magad iránt érzett szeretetből és megbocsátásból kell táplálkoznia. Csakis így lehet változtatni" – mondja. 

Kelly rendkívül fontosnak tartotta, hogy evészavarával a nyilvánosság elé lépjen, ugyanis még mindig kevésbé ismert ez a betegségForrás: Instagram/fromcaketokale

A mértéktelen evészavar jellemzője a kielégíthetetlen éhségérzet, egyszerűen nincs kontroll, ami állandó túlevést eredményez. Hosszú távon rendkívül egészségrombolóvá válik, és ennek csak egy szegmense az elhízás. Természetesen lelkileg is komoly problémákat okoz, hiszen alacsony önértékelést, szégyenérzetet, hosszú távon pedig depressziót okozhat.