Nyaralás alatt szeretünk jókat enni és sokat pihenni, ám ez könnyen vezet plusz egy-két kilóhoz. Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa nem teszi sem a lángost, sem a sült kolbászt tiltólistára, de mértékletességre int, ha nem akarjuk a nehéz ételek miatt fáradtan és emésztési gondokkal tölteni a szabadságunkat.

Ha megnézzük a hazai strandok kínálatát, a klasszikus ötös szinte mindenhol megtalálható: lángos, sült hekk, sült kolbász, sült krumpli és végezetül a palacsinta. Természetesen a nyaraláshoz és pihenéshez hozzátartoznak ezek az ételek, de ne felejtsük el, ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, a hőségben a fokozott folyadékveszteség miatt eleve egy picit gyengébbnek érezzük magunkat, a nehezen emészthető ételek pedig ezt a fáradtságérzést tovább fogják fokozni. Ha nem szeretnénk a délutánokat „kajakómában” tölteni, akkor érdemes kerülnünk a magas kalóriatartalmú, túl cukros, zsíros vagy bő olajban sült ételeket. Felezzük meg a lángost, és együnk mellé egy salátát!

A magyarok kedvenc strandkajája a lángosForrás: Shutterstock
  • Mi számít nehéz ételnek?

Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet tudni, hogy túl sokat vagy nehéz, nehezen emészthető ételeket ettünk, hogy fáradtak leszünk étkezés után, mert a szervezet az agytól „elvonja” a vért és a hasi, zsigeri rendszerre áthelyezi a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat. Nehezen emészthetők a vörös húsfélék, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tésztafélék is (pl. a kelt tészták, a lángos, a friss fehér kenyér). Így ha nem végzünk nehéz fizikai munkát, akkor feleslegesen visszük be ezekkel az ételekkel járó plusz kalóriákat.

  • Együnk, csak ne annyit

Észre sem vesszük, de a melegben nem is kívánjuk annyira az ételeket, leginkább csak megszokásból eszünk. Ha valójában odafigyelnénk magunkra, éreznénk, hogy a kényeztetés a szervezet számára az lenne, ha kevesebbet ennénk. Pont annyival kellene kevesebbet ennünk, amennyivel kevesebbet is mozgunk, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kalóriával. A mobilalkalmazások világában, a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalóriabevitelét. Emellett úgy is szabályozhatjuk a napi ételmennyiséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a szervezetünkre, amely ilyenkor is beszél hozzánk, vezet minket és segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben, amitől frissnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni. Tényleg sült kolbászra vágyunk, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szednünk, vagy csak a szemünk kívánja?

  • Te mit iszol?

Somogyi Krisztina szerint a legjobb, ha napi 2–4 liter vizet iszunk. Ezt citrom- vagy grépfrútlével, mentával lehet feldobni, de csavarhatunk a kancsóba az egyre népszerűbb pomelóból is. Készíthetünk teát levendulából, körömvirágból, hibiszkuszból, ezeket lehűtve vagy melegen is ihatjuk, mind a két változatban frissítőek. A cukrot viszont érdemes elhagynunk. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni, ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.

Citromos víz: üdítő és egészségesForrás: Shutterstock
  • Nyári kényeztetés

Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is választhatunk egészségesebb, könnyebb alternatívákat. Tejes fagylaltok helyett például sorbet-t, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztésünket is. Nem kell kerülnünk a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a hőháztartásunkat.
Ideális hőségmenü Somogyi Krisztina ajánlásával:

  • reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzlifélék, paradicsomos-bazsalikomos túró,
  • ebédre: zöldségalapú levesek (mert az izzadással elveszett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás-mangós avokádósaláta, zöldséges kuszkuszsaláta, tabulé (arab petrezselyemsaláta), roston sült csirke, pulyka, halfélék,
  • vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsóvariációk, halas paella, tortilla,
  • snack: gyümölcs, amennyi jólesik, görög- és sárgadinnye, őszibarack, nyári alma, ringló, füge, ezek mellé még fogyaszthatunk egy kis diót, mandulát, mogyorót.