Fogyni szeretnél? Az első lépéseket a konyhádban kell megtenned!

fogyás takarítás életmódváltás konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogyás kapcsán szokás emlegetni, hogy a táplálkozás 70, a testmozgás 30 százalékban járul hozzá a súlycsökkenéshez, illetve az egészséges életmódhoz. Éppen ezért legtöbben az étkezési reformokkal kezdik a diétát, ami szuper, de érdemes még ez előtt is tenni egy fontos lépést. 

Mivel csakis életmódváltással lehet hosszú távon eredményt elérni, ezért érdemes erre a teljesen új életmódra berendezkedni - a konyhában.

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj

Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!

Legyen rend

Egy kutatás eredménye szerint akár kétszer is többet eszünk, ha rendetlenség van körülöttünk a konyhában, mivel ilyenkor stressz hatása alatt állunk. A kutatásban 101 nő vett részt, akiket két csoportra osztottak: az egyik tagjai egy rendetlen, koszos konyhában maradtak magukra egy tál süteménnyel, míg a többiek tiszta, rendezett konyhában szemezhettek a nassolni valóval. Azok, akik a koszos konyhában maradtak, tíz perc alatt 65 kalóriával többet ettek, mint társaik.

Úgy tűnik, az ember kétszer annyit eszik, ha káosz uralkodik a környezetében. A szakemberek szerint ilyenkor tudat alatt úgy érezzük, hogy ha már az egész környezetünk szét van esve, szétcsúszhatunk mi is bátran, és eltűnik a kontroll. Közben a nassolási rohamokkal igyekszünk csökkenteni a stresszt, ami a káosszal jár. Ördögi kör, amit érdemes elkerülni.

Ha rend és tisztaság van a konyhában, kevesebbet eszünk Forrás: Shutterstock

Rendszerezz

Nem elég az, hogy állandóan tisztaságot tartasz a konyhában, a rend része a rendszerezés is. Első körben érdemes átnézni az otthon tartott esetleges félkész ételeket, és alapanyagokat, amelyek egy részétől érdemes inkább megválni, elajándékozni. Cukrozott müzli helyett aztán szerezz be egyszerű zabpelyhet, nassolnivalók helyett például magvakat. A konyha rendszerezésével együtt érdemes az egészséges táplálkozás alapelveinek is utánaolvasni, hogy milyen a jó szénhidrát, hogy milyen fontosak a táplálkozásban a hüvelyesek, miért jó mindig igényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztani. Így már tudni fogod, hogy a következő vásárlásod során mi kerüljön a kosárba, majd a konyhaszekrénybe.

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Az adalékanyagok, a mértéktelen cukorfogyasztás, az olcsón sokat világát éltük az elmúlt évtizedekben. Manapság azonban egyre nagyobb teret hódít mindezekkel szemben az egészségtudatosság, vagyis az embereket egyre jobban érdekli, hogy mit esznek, mit visznek be pontosan a szervezetükbe, és valóban oda is kell figyelni erre, ha igazán törődünk önmagunkkal. Következzen 5 tipp az egészségtudatos étkezésért!

Rájuk sem ismerni! Együtt fogyott le és fiatalodott meg a házaspárhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190909-tricia-es-nick-hensley-amerikai-hazaspar-egyutt-fogyott-le-es-fiatalodott-meg.html"A legjobb dolog a fogyásban, hogy együtt csináltuk végig" - vallja Tricia, aki férfjével Nick-kel indult el az életmódváltás útján. Az amerikai házaspár előtte-utána fotójától leesett az állunk: nemcsak, hogy lefogytak, de sok-sok évet fiatalodtak. Ez Zsír!OrigoA legkényesebb testtájék: vedd célba az alhasi izmokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20190906-a-legkenyesebb-testtajek-vedd-celba-az-alhasi-izmokat.htmlA kockás hasat elérni egyébként is óriási feladat, rengeteg edzésre van hozzá szükség, és a táplálkozása is nagyon oda kell figyelni. A szép, tónusos has legnagyobb mumusa talán mégis az alhas, amit nem olyan könnyű megdologztatni, pedig nagyon megéri. Ez Zsír!OrigoEgészséges tízóraik, amiket a gyerekek is imádni fognakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190902-egeszseges-tizoraik-amiket-a-gyerekek-is-imadni-fognak.htmlEgy anya számára általában a 24 óra is kevés, hogy mindent elintézzen. Érdemes fontossági sorrendet állítani, és lehetőleg valahova előre bepréselni a gyerekek, és persze önmagunk megfelelő étkeztetését is. Manapság túl sok adalékanyagot, tartósítószert és felesleges cukrot viszünk be a szervezetünkbe a feldolgozott élelmiszerekkel, de nem szabad elfelejteni, hogy azok leszünk, amit megeszünk. Most mutatunk néhány egészséges, és a gyerekek számára is tetszetős tízórait. Ez Zsír!Origo45 kilót fogyott a túlsúlyos golden retriver - Egyre több az elhízott háziállat!http://www.life.hu/ez-zsir/20190828-45-kilot-fogyott-a-tulsulyos-golden-retriver-elhizott-haziallatok.htmlA súlyprobléma manapság már nemcsak az embereket érinti, hanem házi kedvenceinket is. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a kutyák nagyjából 54, míg a macskák 58 százaléka túlsúlyos, ami eléggé sokkoló szám. Jó példá minderre az egykor közel 80 kilós golden retriver, akit gazdái egyszerűen túletettek. Ez Zsír!Origo10 perces relaxáló nyújtás a feszes izmok és feszült idegek lecsillapításárahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190814-10-perces-relaxalo-nyujtas.htmlHa szívesen indítanád a napot egy kellemes átmozgatással, vagy szükséged lenne rá, hogy esténként lecsillapítsd a feszült idegeket, esetleg a beállt izmaidon szeretnél segíteni, akkor ez a 10 perces nyújtás neked szól. Ez Zsír!OrigoHa betartod ezt a reggeli rutint, minden napod boldogan fog indulnihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190814-reggeli-rutin-a-boldog-napkezdeshez.htmlAz egészségünkhöz hozzátartozik a lelki kiegyensúlyozottság is. Azaz nemcsak a testnek, a léleknek is szüksége van törődésre, és nemcsak hébe-hóba, hanem a mindennapokban is. Ennek fontos eleme lehet, hogy már ébredésnél tudatosan odafigyelsz rá, és olyan reggeli rutint alakítasz ki, amely pozitívra hangol, így az egész napodnak boldog érzésekkel, feltöltekezve vághatsz neki. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.