Több egérlyuk van a villanypóznák közelében, mint a szántóföldeken

Forrás: pexels.com -
szántóföld áram egér egérlyuk villanypózna elektromosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyos kisméretű fajok szívesen élnek a magasfeszültségű oszlopok közelében és előnyben részesítik őket a környező mezőgazdasági területekkel szemben - derült ki a Cseh Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó intézetének kutatásából.

Számos faj számára a póznák körüli talaj is népszerű hely a telelésre. A 20. század második felében intenzívvé vált mezőgazdaság hatására erőteljesen csökkent a vadon élő állatok érintetlen élőhelyeinek területe, ami negatív hatással volt a rovarokra, a madarakra és az apróbb emlősökre.

Martin Salek, a tanulmány szerzője az intenzív mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatását helyezte a középpontba. A magasfeszültségű póznák kérdéskörével néhány éve foglalkozott, amikor a ragadozómadarak elhullási arányát vizsgálta a póznákkal való összeütközés következtében.

Több egérlyuk van a villanypóznák közelében, mint a szántóföldeken Forrás: pexels.com

Az elmúlt évben munkatársaival újabb kutatást végeztek Csehországban, és az alátámasztotta az elméletet. Kiderült, hogy ezeken a területeken a téli hónapokban sokkal többféle - és gyakran veszélyeztetett - rovar-, madár- és apró emlősfaj él, mint a környező mezőkön.

Az áramellátó rendszer, amely gyakran halálos veszélyt jelent a madarakra, egyben menedéket is jelenthet számukra és más fajokra.

A kutatás eredménye az Agriculture, Ecosystems & Environment című szakfolyóiratban jelent meg. Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.