22 százalékkal nőtt a megkeresések száma egy holland eutanáziaközpontnál

Hollandia eutanázia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hollandiai Eutanázia Szakértői Központ pénteki tájékoztatása szerint mintegy 22 százalékkal nőtt a megkereséseik száma egy év alatt.

A szervezet arról számolt be, hogy tavaly összesen 3122 megkeresés futott be hozzájuk, és nagyjából a kérelmek harmadát hagyták jóvá. A központhoz forduló páciensek többsége demenciában vagy különböző időskori betegségekben szenved.

Az eutanázia végrehajtását szigorú szabályokhoz kötik Forrás: Photononstop/Jacques Loic

"A számok nagy terhet rónak a szervezetre" - hangsúlyozta Pleiter, hozzáfűzve, folyamatosan keresnek orvosokat, ápolókat és pszichológusokat.

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik.

Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten. A páciensek azonban rendelkezhetnek írásban arról is, hogy egy távolabbi időpontban, bizonyos feltételek megvalósulása esetén hajtsák végre náluk az eljárást, ami főleg demenciában szenvedő betegeknél szempont.

Kegyes halál a vásznon - a 7 legemlékezetesebb film az eutanáziáról

Van olyan gyógyíthatatlan helyzet az életben, amikor felvetődik a kérdés: nem lenne-e jobb megoldás a halál? Hogy erre aztán ki milyen választ ad, az rengeteg mindentől függ - mint ahogyan ezt megmutatják az alábbi, az eutanázia témájával emlékezetes módon foglalkozó filmek történetei is. Olvasd tovább!

A központ saját szakértői gárdával rendelkezik: orvosokkal, ápolószemélyzettel, pszichológusokkal, akik kiértékelik a páciensek kérelmeit, s azoknál, akiknél fennállnak ennek feltételei, végrehajtják az élet megszakítását célzó eljárást.
A halálos dózisú méreggel végrehajtott eljárást csakis orvos végezheti el.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.