Újra megnyitották a látogatók előtt a Szerelmesek házát Pompeiben

Forrás: Controluce/AFP/ELIANO IMPERATO/Eliano Imperato -
Szerelmesek háza Pompei utazás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Negyven év után nyitották meg ismét a Szerelmesek házát a látogatók előtt Pompeiben.

Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután a nagy, 1980-as földrengés megrongálta. Európai uniós felújítási projekt eredményeként újult meg az ókori romváros három fontos épülete. Egyikük az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés által erősen megrongált Szerelmesek háza. Ez az egyetlen épület Pompei városában, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megmaradt - mondta el a megnyitón Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Az épület egykor feltételezhetően bordélyház volt.

Újra megnyitották a látogatók előtt a Szerelmesek házát Pompeiben Forrás: Controluce/AFP/ELIANO IMPERATO/Eliano Imperato

Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: "Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle" ami magyarul annyit tesz, "A szerelmesek, mint a méhek, mézédesen élik az életet. Bárcsak így volna.

A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza. Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak.

A Gyümölcsöskert házában kerteket ábrázoló színpompás festményekláthatóak.

A Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől. A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a freskó díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik.

A Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek Forrás: Controluce/AFP/ELIANO IMPERATO/Eliano Imperato

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji húszezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette és konzerválta a láva, sár és a por. Nyomait a 18. században fedezték fel, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel. -írja a ragazze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.