A pilátesz jelentősen javítja a vérnyomást fiatal, elhízott nőknél

Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes -
elhízás pilates
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pilátesz gyakorlása jelentősen javítja a fiatal, elhízott nők szív- és érrendszeri egészségét egy új kutatás szerint. A törzsizom-erősítésre, hajlékonyságra, helyes tartásra és légzésre fókuszáló program az egyik legismertebb edzésfajta lett az Egyesült Államokban napjainkban - írta a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A fiatal felnőttek elhízása eközben súlyos közegészségügyi problémává vált. Ugyan a testmozgás igazoltan kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében, a túlsúlyos nők hajlanak a mozgásszegény életmódra. Annak ellenére, hogy a médiában olvashatók írások a pilátesz kardiovaszkuláris előnyeiről, tudományos bizonyítékokból hiány volt.

A friss tanulmány készítői fiatal, 19-27 éves, magas vérnyomással diagnosztizált nőket vizsgáltak 12 héten át, amíg rendszeresen piláteszeztek. Testtömegindexük (BMI) 30 és 40 között volt. (Ez a szám a testtömeg és a magasság arányát méri, 25 fölött túlsúlyról, 30 fölött elhízásról beszélünk.)
A résztvevőknek nem volt krónikus betegsége, nem dohányoztak és heti 90 percnél kevesebb testmozgást végeztek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

A kutatás alatt heti három alkalommal vettek részt egy-egy órás pilateszedzésen, ami tíz perc bemelegítésből és nyújtásból, szőnyegen végezhető gyakorlatokból és tíz perc levezetésből állt. Az egyes gyakorlatok ismétlésszáma folyamatosan emelkedett a 12 héten át, az órákat képzett instruktor tartotta.

A tanulmány elsőként állapította meg, hogy a pilátesz rendszeres gyakorlása jelentősen csökkentette az artériák merevségét és a vérnyomást.
"Az volt a feltevésünk, hogy a pilátesz talán mérsékli a magas vérnyomás kockázatát a fiatal, elhízott nőknél. Eredményeink bebizonyították, hogy a szőnyegen végezhető piláteszgyakorlás a vérnyomás, az artériák merevsége és a testzsír csökkentésével jót tesz a szív- és érrendszeri egészségnek. Mivel ezek az emberek a hagyományos testmozgásokat kevésbé kedvelik, a pilátesz hatásos alternatíva lehet számukra a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák megelőzésében" - írták a kutatók az American Journal of Hypertension című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.