Hisztis a gyerek? Bízd rá a kannibál anyára, majd ő elintézi!

Forrás: Shutterstock -
temetőbogár hiszti anya kannibál gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közönséges temetőbogarak nem csupán a természetben elhullott állatok eltakarításában játszanak hatalmas szerepet, de igen különleges módszerrel mutatnak (ellen)példát a követelődző gyerekek megregulázását illetően is: ha hisztiznek, vacsora lesz belőlük.

A kifejlett temetőbogarak ragadozók, de utódaikat dögökkel táplálják.

Egy-egy kisebb testű elhullott állatért komoly küzdelem zajlik a temetőbogár párok között. A hímek a hímekkel, a nőstények a nőstényekkel „verekednek" meg, a harc után a győztes pár nyeri el a temetés jogát. A tetem alatt elkezdik kiásni a földet, nem ritka, hogy a sír harminc centiméter mély. Miután az elhullott állat a föld alá került, kiásnak mellette egy másik üreget, ahová a nőstény – aki a párzást követően elüldözi a hímet – lerakja a petéit.

Nagyon kevés rovar gondozza utódait, tehát ebből a szempontból a temetőbogár példás anya, de sokunkhoz hasonlóan, a hisztit ő sem igazán kedveli. Kezelésére azonban egy igen drasztikus módszert alkalmaz.

A temetőbogár Forrás: Shutterstock

A kis temetőbogár lárvák lábaik mozgatásával jelzik, ha megéheztek, anyjuk pedig az előemésztett döghússal táplálja őket. Ám nem tűri, ha egy-egy utóda túlságosan követelőzővé válik. Az Edinburghi Egyetem kutatása világított rá arra a tényre, hogy a leghisztisebb csemetét a temetőbogár anya bizony megeszi.

A kutatók a kannibál-gyereknevelés mögött két okot látnak:

1. Azzal, hogy megeszi azt a csemetéjét, amelyik folyton ételért hisztizik, több ideje jut a többire és azok táplálására.

2. Sőt, az anya kiiktatva a zavaró tényezőt, jobban át tudja látni, hogy melyek az igazán fejlett egyedek, és több ideje jut rájuk, mivel az ő életben maradásukra lesz a legnagyobb az esély.

Látszik tehát, hogy a kis temetőbogaraknak nem érdemes ok nélkül ételért nyaggatni anyukat, hiszen könnyen a gyomrában végezhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.