Ennyi ideig fertőz a koronavírus az arcmaszkon

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
karantén koronavírus arcmaszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az arcmaszk használata megosztja a világot. Sokak szerint mindenkinek kéne viselnie, mások szerint pedig csak abban az esetben ha fertőzök vagyunk. Egy biztos, a maszk önmagában nem jelent teljes védelmet a vírus ellen.

Rendkívül fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk, ha már igyekszünk védekezni. Eldobható maszkokat, csupán egyszer viseljük. A moshatóakat pedig minden alkalommal fertőtlenítsük vagy öblítsük ki. - írja a TheLancet orvosi lap.

Akár egy hétig életben marad a vírus a maszk felületén. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az előbb ismert koronavírus a SARS-CoV-2 változó ideig, de képes életben maradni különböző tárgyakon. Eddig nagyrészt a fém-, műanyag és papírfelületekkel kísérleteztek, valamint azt, hogy a levegőben meddig marad életképes a vírus.

Az orvosi lapban ismertetett új tanulmányban viszont azt elemezték, hogy az arcmaszkokon meddig mutatható ki a jelenléte. Az eredmények pedig sokkolóak: a koronavírus akár 7 napig életben tud maradni a maszkok felületén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.