Az üstökösöknek valóban vészjósló hatalmuk van?

üstökös csillagászat aktuális koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok olyan legenda terjed, miszerint az égen megjelenő üstökös egy közeli tragédia eljöveteléről árulkodik. Eszerint tudhattuk előre a koronavírus megjelenését is?

Még néhány száz évvel ezelőtt is "kardra emlékeztető csillagnak" nevezték. Így szinte egyértelmű jelnek vették, ha feltűnik az égen, akkor valami tragikus esemény fog következni.

Illusztráció Forrás: Getty Images

Az egyik legismertebb legenda a témában Attila hun király nevéhez fűződik, miszerint 451-ben e jelenség hirdette előre a vereségét. 530-ban pedig az Európán végigsöprő pestisjárvány borzalmas pusztítását vetíthette előre. 1066-ban pedig II. Harold angol király azután vesztette életét a normannokkal szemben a hastingsi csatában, miután feltűnt az égen a fényes üstökös.

A feltételezésekből kiindulva a legtöbb rémtett a 76 évente visszatérő Halley-üstökös nevéhez fűződik, hiszen akkor még nem tudták, hogy az ártalmatlan kométa bizonyos időközönként újra megjelenik az égen.

Sokan a mai napig hisznek vészjósló hatalmában, ők pedig úgy vélik a koronavírust is láthattuk előre. Decemberben fedezték fel a csillagászok a C/2019 Y4 (Atlas)-üstököst, ami március közepén, különleges módon volt látható az éjszakai égbolton, miközben a Nap felé igyekezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.