Álhíreket terjesztettek a koronavírusról, eljárás indult ellenük

Forrás: Origo -
rendőrség koronavírus álhír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy férfi ellen azért indított eljárást a rendőrség, mert álhíreket terjesztettek a koronavírussal kapcsolatban az interneten. A pánikot keltő hírekben azt állították, hogy egész Budapestet karantén alá fogják vonni.

A nyomozások olyan különböző internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, illetve videófelvételre irányultak, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan tényállításokat tartalmaztak a koronavírus magyarországi megjelenésével, hatásával kapcsolatosan. - írja Police.hu

Forrás: Origo

Ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban. Ezzel kapcsolatban a nyomozó hatóságnak sikerült feltárni több tucat „kamuportált" és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot.

A nyomozás során a rendőrök beazonosították az álhír szerzőjét, valamint társát, aki a cikkek közösségi oldalon történő híresztelésével hozzájárult azok széles körű elterjedéséhez. Ezzel az volt a céljuk, hogy a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A nyomozók március 11 és április 8 között fogták el a férfiakat, akiket azonnal kihallgattak. Nem sokkal később pedig egy videóbloggert is azonosítottak, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Miután három ügyben a tettesek beismerő vallomást tettek, a nyomozások során beszerzett bizonyítékok alapján a rendőrök a nyomozásokat 2020. április 27-én befejezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségek részére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.