Ne ess pánikba, ha többet mutat a mérleg, mióta edzel: ez a magyarázata

súlyprobléma fogyás életmódváltás életmód edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tényleg nehezebb az izom, mint a zsír? Miért van az, hogyha elkezdesz rendszeresen edzeni, többet mutat a mérleg, mint előtte? Ugye neked is ismerős a sírógörcs, ami a mérlegre állva kerülget? Ne stresszelj, ez egy teljesen természetes folyamat: eláruljuk, miért!

Matematikailag 1 kg izom ugyanannyi, mint 1 kg zsír, van azonban egy óriási különbség: a sűrűségük. Leegyszerűsítve 1 kg zsír több helyet foglal el, mint 1 kg izom. Ha tehát elkezdesz edzeni, és átmenetileg nagyobb szám szerepel a kijelzőn, nem kell rögtön pánikba esned, ez annak a jele, hogy izomzatot építesz és zsírt veszítesz.

A nagyobb szám a mérleg kijelzőjén annak a jele, hogy izomzatot építesz és zsírt veszítesz Forrás: Shutterstock

Az első, és legfontosabb szabály, ha életmódváltásba kezdesz, hogy

ne vidd túlzásba a mérlegelést: a testsúly rendszeres figyelgetése sok esetben csak félrevezet, és egyáltalán nem a valóságot tükrözi.

Ha életmódváltásba kezdesz, egy dolgot tarts szem előtt: a mérleg nem mindig a barátunk. Ha a tükörben azt látod, hogy vékonyabb vagy, és a ruháid is jobban állnak, mint előtte, a mérleg mégis többet mutat, teljesen jogos, hogy értetlenül állsz a dolgok előtt, pedig ez egy természetes folyamat.

Ha mindent jól csinálsz,- tehát helyesen étkezel és rendszeresen sportolsz - csökken a testzsír százalékod, és ezzel egy időben testedben sűrűbb izomszövet alakul ki. Mivel – ahogy fentebb írtuk – az izomszövet sűrűbb (tehát nehezebb), a mérlegen nem mindig látszik a súlycsökkenés, sőt, idővel akár 2-5 kilóval is többet nyomhatsz, miközben az alakod egyértelműen pozitív irányba változik.

A fent említett okok miatt érdemes a kilókon kívül centikben, és testzsírszázalékban is mérni a változást. A testzsírt több módszerrel is le lehet mérni, a legegyszerűbb ezek közül egy olyan testösszetételt elemző monitor, amelybe ha beírod a magasságodat és a korodat, nemcsak azt írja ki, hány kiló vagy, de megmutatja, mennyi BMI-d, a testzsír százalékod és a viszceláris zsírod (másnéven zsigeri zsír). Előbbi a bőr alatti zsírt jelenti, utóbbi pedig a belsőszervek közötti zsírt.

A mérleg nem mindig a barátunk, ha a ruháid jobban állnak, mint előtte, biztos hogy jó úton haladsz Forrás: Shutterstock

A zsigeri zsírt érdemes rendszeresen mérni, hiszen ez a mutató jelzi, mennyi zsír borítja a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet, és egyáltalán nem mindegy, mekkora mennyiségben képeznek védőburkot.

A testzsír százalék a következőképpen alakul:
Nőknél:
20 éves kortól 39 éves korig: 21 és 32,9% között normális, 33 és 38,9% között magas
40 éves kortól 58 éves korig: 23 és 33,9% között normális, 34 és 39,9% között magas
60 éves kortól 79 éves korig: 24 és 35,9% között normális, 36 és 41,9% között magas
Férfiaknál:
20 éves kortól 39 éves korig: 8 és 19,9% között normális, 20 és 24,9% között magas
40 éves kortól 59 éves korig: 11 és 21,9% között normális, 22 és 27,9% között magas
60 éves kortól 79 éves korig: 13 és 24,9% között normális, 25 és 29,9% között magas
A viszceláris zsír eredményét a következőképpen kell értelmezni: 1-9 között normális, 10-14 között magas, 15-30 között nagyon magas.

Összegezve tehát, bár idővel lehet mérlegelni, ne vidd túlzásba, mert a mérlegen látható szám sajnos sok esetben félrevezető, és motiválatlannál tehet. Ha jól érzed magad a bőrödben, jobban alszol, több energiád van, csinosabbnak érzed magad és rád jönnek a régi ruháid, jó úton haladsz! Ha nem szeretnéd elveszíteni a lelkesedésed, készítsd magadról heti rendszerességgel egész alakos fotót, vagy találj egy motivációs ruhát, amit ha felveszel, rögtön szembetűnik a változás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.