Hoppá! Kullancscsípés vagy koronavírus?

tünet kullancscsípés koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán szerint a koronavírus-fertőzés kezdeti tünetei jelentkezhetnek a kullancsok által terjesztett fertőzések, például Lyme-kór esetén is.

Úgy véli, veszélyes lehet, hogy a lakosság, sőt még az orvosok is láz, fáradékonyság, izomfájdalom esetén elsősorban a koronavírus fertőzésre gyanakodnak. A nyárias idő beköszöntével ugyanis az emberek kiözönlenek a természetben, ahol sok helyen hemzsegnek a kullancsok. Sokan észre sem a csípést, amelyek után hasonló tünetek jelentkeznek.

Forrás: Shutterstock

Azt nem árt megemlíteni, hogy

Magyarországon minden második kullancs fertőző.


Ezeknek pedig 95 százaléka csípéskor a Lyme-kór hatféle bacilusa közül legalább egyet beinjektál áldozatába. A szövetség elnöke azt javasolta, hogy kirándulás előtt mindenki fújja le magát és háziállatait kullancsriasztóval, vásároljon kullancs eltávolító kanalat, és kirándulás közben egy-másfél óránként ellenőrizze, nem került-e bele kullancs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.