Egymillió videóindítást hozott az Origo felsőoktatási influencer kampánya

Forrás: Horváth Dávid -
továbbtanulás influencer videó felsőoktatás egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hogy melyik egyetemi szakon végezve lehet 420 ezret is keresni és hol tanulnak a majd legtöbbet kereső gépészmérnökök? Mire jó a Diákhitel 2 és miért a Debreceni Egyetem a legek egyeteme? Ezekről a kérdésekről is szólt az Origo felsőoktatási sorozata, ami a felvételi jelentkezés egész ideje alatt, folyamatosan készült, így segítve a felvételizőket és szüleiket.

A közel százezer felvételizőt - és szüleiket - releváns kérdésekkel megcélzó videósorozat az origo.hu-ra és a videa.hu, magyar videós portálra készült. Ugyan a kampány jelentős részét a 2020. januári Educatio kiállításon készült videósorozat tette ki, azonban már 2019 szeptemberétől kezdve megjelentek egyetemek által szponzorált tartalmak is.

Horváth Dávid Forrás: Horváth Dávid

Ezek közül kettőt a Debreceni Egyetem, egyet pedig a Dunaújvárosi Egyetem megrendelésére készített el Horváth Dávid influencer, de még a Diákhitel Központ is őt választotta szolgáltatásai népszerűsítéséhez. A Debreceni Egyetem így 116 ezer, a Dunaújvárosi Egyetem 48 ezer megtekintést gyűjtött be még az Educatio előtt, míg a Diákhitelről készült videót közel 100 ezerszer indították el.

Az Educatio kiállításon videónként három, különböző egyetemet képviselő hallgató válaszolt azokra a kérdésekre, hogy

  • mit csinál a gyakorlatban az, aki az adott szakon végez?
  • mennyit lehet keresni szakirányos elhelyezkedéssel?
  • és végül, hogy miben tud többet nyújtani az adott egyetem másoknál?

Bár a kérdések elsőre triviálisnak tűnnek, nem minden kiállító tudott teljes körű választ adni. Márpedig a továbbtanulási expón az említett hallgatók informálják a felvételizőket, így fontos látni, mennyire is vannak képben. A szakkiállítás utáni sorozaton 519 ezer videóindítás és 447 ezer végignézés keletkezett. Az idei szakokat bemutató videók eredményeit nézve a legtöbb megtekintést a Debreceni Egyetem gyűjtötte össze – több mint 437 ezret.

felsőoktatás egyetemek Forrás: Horváth Dávid

Érdekesség, hogy a korábbi sorozatban is ők jelentek meg a legtöbbször, 933 ezerszer. A megtekintések számát befolyásolta, hogy a debreceniek a legnépszerűbb 10 szak mindegyikén indítanak képzést, valamint az egyetemet képviselő hallgatók nagyon szívesen válaszoltak az influencer kérdéseire, míg mások nehezebben vagy egyáltalán nem nyilatkoztak.

A második helyre a kecskeméti Neumann János Egyetem került 231 ezer megtekintéssel. Kis lemaradással követi őket a Pécsi Tudományegyetem, ahol hat szakról is nyilatkoztak, amivel 217 ezer megtekintést generáltak az intézménynek. A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem egyaránt négy megszólalóval járult hozzá kampányunk sikerességéhez - előbbi 169 ezer, utóbbi 126 ezer potenciális felvételizőt ért el. De 2 szakkal 65 ezer megtekintést tudhat magáénak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is, illetve közel 38 ezres nézettséggel büszkélkedhet a Szegedi Tudományegyetem: hallgatójuk az ápolás és betegellátás szakukról mesélt.

A cikk a következő oldlaon folytatódik, lapozz!

A közösségi média felületeken megosztott cikkek 465 ezer elérést generáltak. Összesen 25 Facebook-oldalon osztották meg a felsőoktatással foglalkozó anyagokat, az elérés és a terelés több mint 50%-át az Origo Facebook-oldala adta. De a life.hu közösségi felületén is sokan megnézték.

További érdekesség, hogy több héten keresztül volt látható a Figyelő immár harmadik alkalommal megjelentetett, az Oktatási Hivatal adatait felhasználó felsőoktatási tájékoztatója, a Felsőoktatási Rangsor 2020-ról szóló videó.

A kiadványban az előző évek hagyományaihoz hasonlóan a munkaerőpiac igényeire fókuszálva igyekeztek unikális és színvonalas tartalmakat készíteni, melyek könnyen és hatékonyan
informálják a felsőoktatási intézményekben továbbtanulókat. A felsőoktatásban járatos Horváth Dávid ezt a kiadványt vette a videóban szemügyre, és mutatta be annak praktikumát. Így Győr, Miskolc és Kecskemét egyetemi városait, vagy éppen a legnépszerűbb szakok munkaerőpiaci adatait, a leggyakoribb szakmáktól kezdve a várható kereseti lehetőségekig.

A videók elkészítését szponzorálhatták egyetemek, de befolyásolta a megszólalók arányát és összetételét az is, hogy a standon volt-e olyan intézményi képviselő, aki az adott szakon érintett volt és a kamerás nyilatkozatot is vállalta. Az Oktatási Hivatal által közzétett 2019-as felvételi statisztikák alapján a legtöbb első helyes jelentkezés az alábbi 10 alapszakon történt:

  • Gazdálkodási és menedzsment
  • Kereskedelem és marketing
  • Mérnökinformatikus
  • Ápolás és betegellátás
  • Turizmus és vendéglátás
  • Gépészmérnöki
  • Óvodapedagógia
  • Gazdaságinformatikus
  • Pszichológia
  • Pénzügy és számvitel

A felsőoktatási felvételivel és továbbtanulással foglalkozó sorozat az Educatio szakkiállítás után is folytatódott. Prezentációs videóban mutatta be Horváth Dávid a LEG-ek egyetemét, a Debreceni Egyetemet is. Ezzel az intézmény újabb 42 ezer megtekintést tudhatott magáénak február 15-ig, a jelentkezési határidőig.

A videósorozat teljes egészében itt érhető el, az adatvétel az 2019.09.01. és 2020.02.15. közötti
időszakot tükrözi.

Horváth Dávid érintettségét jól tükrözi, hogy a drog- és toxikológiai technikusi OKJ-től kezdve a médiatechnológus asszisztensi felsőoktatási szakon keresztül, az alapszakos diplomán át egészen a mesterszakos nemzetközi gazdaság és gazdálkodás végzettségig az oktatás minden szintjén megfordult. Tanult az ország legkisebb, művészeti egyetemén, volt kollégista vidéki főiskolán, de hallgatott közgazdaságtant Budapesten is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.