Mikor érik meg a gyermek a szobatisztaságra

Forrás: Shutterstock -
család szobatisztaság kisgyermek nevelés bili gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szobatisztaság témája legalább annyira kényes kérdés az anyukák körében, mint mondjuk a szoptatás. Egyesek szinte már versenyt csinálnak abból, hogy kinek mikorra válik a babája szobatisztává, holott a túlzott elvárásokkal nem csupán saját magukat frusztrálják, de a gyermeknek sem tesznek jót.

Nincs olyan anyuka a világon, aki szeretne pelenkát cserélni. Persze a kezdeti hetekben, hónapokban még ez is képes az újdonság erejével hatni, ám mindenkinél elérkezik a pillanat, amikor a varázs szertefoszlik és marad a szürke valóság, na meg a pisis és kakis pelenkahegyek. Ilyenkor jön általában a kérdés, hogy

vajon mikor válik szobatisztává a gyerek,

s indul meg az anyák fejében a visszaszámlálás. A fény az alagút végén azonban többnyire nagyon messze van még, hiszen átlagosan 2 és 3 éves kor között érnek meg a kicsik arra, hogy érdemlegesen szobatisztaságról beszélhessünk. Ehhez ugyanis két fő feltételnek kell teljesülnie, ami 2 éves kor előtt ritkán valósul meg, ez pedig az

idegrendszeri érettség és a záróizmok akaratlagos szabályozása.

És akkor még nem beszéltünk a kicsik személyiségéről és a pszichés oldalról (pl. dackorszak)...szóval lássuk be, hogy ez egy eléggé összetett kérdés.

Átlagosan 2 és 3 éves kor között érnek meg a kicsik arra, hogy érdemlegesen szobatisztaságról beszélhessünk Forrás: Shutterstock


Miért nem szobatiszta még?

A gyerekeknek először is fel kell ismerniük magát az ingert, hogy pisilni vagy kakilni kell. Ezt követően meg kell tanulniuk jelezni, tudni kell, mi a teendő és nem utolsó sorban vissza kell tartani a kis és nagy dolgokat, amíg a bilihez vagy wc-hez nem érnek.

Pszichésen már az „én egyedül akarom" korszakban kell lenniük, de ha épp eluralkodik rajtuk a dac, akkor meglehet, hogy pont azért csurrantanak a pelusba, mert a szülő az ellenkezőjét kéri tőlük. Ez elég sok „kell" egy pici gyereknek!

A bilibe vagy wc-be kakiláshoz pedig kifejezetten speciális lelki érettség szükséges, hiszen a kaki piszkos, büdös, tehát jobb helyen van ott, ahol nem látni, ráadásul sok gyerek úgy azonosítja, mintha a teste része lenne, egy hozzánk közel álló dologtól pedig egy felnőttnek is nehéz megszabadulnia.

Honnan lehet tudni, hogy itt az idő?

Akkor mégis mikor jön el az idő? Mert hát csak nem lehet a végtelenségig várni azzal, hogy előhozakodjunk a bili témával. Nyugalom, egyetlen egészséges 18 éves sem akar pelenkába pisilni és van néhány megbízható jel, ami arra utal, hogy a gyermekünk lassan a szobatisztasághoz vezető útra lép:

  • Tudja, hogy mi az a pisi, kaki, szívesen beszél róla
  • Olyannyira érdekli a téma, hogy szívesen elkísér a wc-re és kíváncsiskodik, hogy mi történik
  • Órákon át száraz marad a pelenkája
  • Jelzi, ha pisilt vagy kakilt (eleinte csak utána, később már előre is szól)
  • Zavarja a piszkos pelus, fészkelődik benne, húzogatja, netán még meg is kér, hogy cseréljük ki
  • Képes egyedül le- és felhúzni a nadrágját, pelenkáját
  • Egyszerűen nem hajlandó felvenni a pelenkát

Ha a fenti jelekből még semmit sem tapasztalunk, egyszerűen engedjük el a témát, mert ezek szerint a kicsi még nem áll készen erre a lépésre.

Forrás: Shutterstock

A szobatisztaságnak semmi köze ahhoz, hogy mennyire okos vagy intelligens a gyermekünk,

ez nem IQ teszt és nem gyorsasági verseny, ez szimplán szobatisztaság, amire mindenki a maga ütemében érik meg. Hagyjuk, hogy úgy csinálja, ahogyan neki a legjobb, a mi dolgunk, pedig hogy a tőlünk telhető legnagyobb türelemmel támogassuk őt ebben a fejlődési szakaszban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.