Amit hiányolunk magunkból, az határozza meg, hogy mi lesz belőlünk az életben

Forrás: Shutterstock -
pszichológia mentális egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ember társadalmi lény, s életstílusát aszerint alakítja, hogy milyen környezetben él és miben szenved hiányt. Az életcélok kialakulásában továbbá fontos szerepet kap a saját testünkről és annak elégedetlenségeiről kialakított kép.

Alfred Adler, az individuálpszichológia megalkotója a gyógyító munka mellett nagy figyelmet szentelt a mentálhigiénia és a megelőzés kérdéseinek. Az individuálpszichológia az emberi lélek tudattalan tartományának szerepét értékeli, a személyiség társadalmi-lény voltát helyezi előtérbe. A társas élet versengése, sérülései zavart okozhatnak az elmében. Adler véleménye szerint:

„az egyén minden erejével arra törekszik, hogy az embertársaival való együttélés összefüggéseit keresse, s azon belül saját biztonságát megtalálja"

Az individuálpszichológia vezette be a kisebbrendűségi komplexus fogalmát. Eszerint az ember születésétől fogva a felsőbbrendűségi érzésétől vezérelve arra törekszik, hogy uralkodjon környezetén, és hatalmát erősítse. Természetesen a környezet és a társadalom ezt a dominanciatörekvést szabályozza, illetve elnyomja a szocializációs mechanizmusok által. Ennek a gépnek a hibái: az alacsony társadalmi státusz vagy az eltérő fizikai tulajdonságok miatti lenézés, illetve a nagyfokú mellőzés a gyermekkorban megbetegítheti a lelket, és az egyénben jelentős frusztrációt, kisebbségi érzést kelthet. Az egó ekkor kisebbségi komplexust fejleszt ki magában, amely hamis énképet vetít a tudatba. Így további kudarcokat, sőt pszichoszomatikus betegségeket okozhat.

Az egó kisebbségi komplexust fejleszt ki magában, amely hamis énképet vetít a tudatba Forrás: Shutterstock

Adler köztudottan nagy hangsúlyt fektetett a születési sorrendre, vagyis az emberek családon belül elfoglalt helyére. A legkisebb gyermekek például a leggyengébbek lévén a családban, gyakorta túlszárnyalják a többieket a családban, és tehetségesebbnek bizonyulnak mindenkinél. Van egy útelágazás a gyermekek fejlődésében, amelyen túl a gyermek vagy a felnőttet akarja utánozni, vagy pedig tudatosan kimutatja gyengeségeit, hogy ezzel kihívja a felnőttek támogatását és figyelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.