Néhány tipp a szobatisztaságra szoktatáshoz

Forrás: Shutterstock -
szobatisztaság kisgyerek nevelés bili gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szobatisztaság a gyermeknevelés egyik fontos mérföldköve. Egyrészt alig várják a szülők, hogy végre sutba dobhassák a pelenkázás nyűgét, másrészt pedig ez az a feltétel, amely nélkül a gyermek nem kezdheti meg az óvodát, így a 3. életévüket betöltött, ám még nem szobatiszta csemetékre és szüleikre kifejezetten nagy nyomás nehezedik.

Általában a 3. év betöltése környékén a legtöbb gyerek szobatisztává válik részben vagy egészben, erre az időszakra ugyanis mind fizikálisan, mind lelkileg megérnek arra, hogy felismerjék az ingert, szóljanak és vissza is tartsák a kis- és nagydolgokat. Bár a szülőknek sem egyszerű ilyenkor a dolguk, a feladat oroszlánrészét mégis a gyerekek végzik el, ám sokat segíthetünk nekik, ha az alábbi pár lépést betartva egyengetjük az útjukat.

  1. Ne várjunk tőlük lehetetlent

    Azaz, ne várjuk el a gyermektől, hogy – mint nagyanyáink idejében, amikor már az éppen csak ülni tudó babát a bilire rakták – akkor váljon szobatisztává, amikor még egyáltalán nem kész rá. A sikeres és tartós szobatisztaság titka ugyanis, hogy megvárjuk, hogy a gyermek mind fizikálisan, mind lelkileg megérjen a dologra.

    Ne siettessük a dolgot, várjuk meg, hogy a gyermekünk készen álljon a bili használatára Forrás: Shutterstock
  2. Tűzzünk ki világos célokat

    A szobatisztasággal kapcsolatos érettség jeleit tapasztalva egyszerűen, de világosan tűzzük ki a célt a gyermek számára. Beszélgessünk vele arról, miért van a wc, a bili, mit kell rajta csinálni. Akár direkt ezt a témát boncolgató képeskönyvet is vásárolhatunk vagy eljátszhatjuk plüssökkel a szituációt. A lényeg, hogy a kicsivel saját nyelvén és a saját szintjén értessük meg a feladatot. Az sem baj, ha néha megtapasztalja, milyen az, ha a bugyiba csorog a pisi, mert így könnyebben rájön ő is, hogy mi a különbség a pelenkás és a pelenka nélküli lét között.

  3. Motiváció

    Ha a gyermek szeretne már óvodába járni, akkor azt is megemlíthetjük, hogy oda csak akkor lehet menni, ha már ügyesen a bilibe/wc-be pisil, kakil. Ez nagy motiváció lehet a számára, amelyet érdemes kihasználnunk. Szintén elősegítheti a szobatisztaságra szokást, ha ő választhat magának bilit, wc szűkítőt, amelyen szívesen üldögél majd, netán még matricát is ragaszthat a sikeres akciók után a mellékhelyiség csempéjére vagy egy külön füzetbe.

  4. Reakció

    A bilibe, wc-be történő pisi, kaki után dicsérjük meg, ám ne feledjük, hogy ez egy természetes dolog, tehát a családi, kollektív ováció egyáltalán nem szükséges, elég a pozitív megerősítés. Az is fontos, hogy ha esetleg nem tudja kellő ideig tartani a pisit és becsorog, vagy némi visszaesés történik a korábbi sikerek után, akkor se szidjuk le, büntessük vagy hasonlítgassuk más gyerekekhez. Valószínűleg őt legalább annyira meg fogja lepni a váratlan helyzet, mint minket - főleg ha a nagy játékban, túl későn vette észre, hogy pisilni kell vagy olyan izgatott volt valami miatt, hogy egyszerűen elengedtek a záróizmai -, így inkább nyugtatásra lesz szüksége, mintsem dorgáló szavakra.

    A bilibe, wc-be történő pisi, kaki után dicsérjük meg, de a családi, kollektív ováció egyáltalán nem szükséges Forrás: Shutterstock
  5. Önhipnózis

    Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a szülők is rendet tegyenek a fejükben ezen a téren. Senki nem marad pelenkás, előbb vagy utóbb mindenki megérik a szobatisztaságra, ám a türelmetlenség, ingerültstég csak károkat okoz, méghozzá olyanokat, amelyek egy életen át elkísérhetik a gyermeket. Mindenki más, mindenki más ritmusban fejlődik – ezen a téren is – így legyünk következetesek, ám nem követelőzőek a szobatisztaság terén, és ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik, még akkor sem, ha már nagyon közelinek tűnik az óvodakezdés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.