Nem kell lemondanod a sportról, ha ízületi problémákkal küzdesz

magazin egészség fájdalom ízületi fájdalom sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár sokan nem tudják, a mozgás fontos szerepet játszik az ízületi problémák kezelésében. Ha a sport helyett a lustálkodást választod, könnyedén leépülhetnek az izmaid és bemerevednek az ízületeid, ezért érdemes olyan kímélő mozgásformát űznöd, amivel fenntarthatod az ízületi folyadék termelődésének folyamatát. Lássuk, melyek ezek!

Az ízületi problémáknak több fajtája van. Lehet akut, sérülés következtében hirtelen fellépő, és lehet krónikus. Ha ízületi problémákról beszélünk, általában utóbbit szoktuk alatta érteni: ebbe a kategóriába soroljuk a rossz térdet, bokát, vállat vagy például csuklót. Ilyenkor egy gyulladásos kórképcsoportról, úgynevezett artritiszről van szó, amely egy, az ízületi tokot belülről bevonó hártyagyulladás. Ez a gyulladás felborítja a csontok végén található porcok közötti ízületi folyadék termelődésének egyensúlyát, és a túl sok folyadék duzzanatot és feszülést eredményez.

A reumás ízületi gyulladás olyan degeneratív, folyamatos leépüléssel járó formája ennek a problémának, amit gyógyítani nem lehet, de kezelni igen.

Tévhit, hogy ez a probléma csak az idősebb korosztályt érinti, a reumatoid artitisz ugyanis bárkinél kialakulhat!

A reumás ízületi gyulladás olyan degeneratív, folyamatos leépüléssel járó formája ennek a problémának, amit gyógyítani nem lehet, de kezelni igen. Forrás: Shutterstock

De hogyan lehet, és hogyan érdemes kezelni az ízületi problémákat?

Az ízületi gyulladás kezeléséről minden esetben a kezelőorvos dönt. A terápia minden esetnél más és más: lehet pihentetés, jegelés, vagy külsőleg és belsőleg alkalmazott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Súlyosabb gyulladásnál akár szteroidokra is szükség lehet.

A kezelések mellett sokan természetes gyógymódokat is alkalmaznak: egyesek olívaolajat vagy ricinusolajat fogyasztanak, burgonyás pakolást alkalmaznak, mások pedig a kurkumára, a fokhagymára, az almaecetre vagy a zselatinra esküsznek.

Mivel a mozgás kulcsszerepet játszik az ízületek állapotának javításában, és nélkülözhetetlen az életminőség javulásához is, a pihentetési szakaszt követően érdemes újrakezdeni, vagy annak, aki előtte nem sportolt rendszeresen, elkezdeni.

Az edzés hatására javulnak az ízületi funkciók, csökken a napi gyulladásgátló szükséglet, és a fájdalmak miatt gyakorta jelentkező rosszkedv is.

A kezelőorvos dönti el, milyen terápiát kell alkalmazni, ez lehet pihentetés, jegelés vagy gyulladáscsökkentő Forrás: Shutterstock

Mit sportoljon az, akinek ízületi problémái vannak?

Az edzés következtében nemcsak fittebbnek érezheted magad, de jelentős fájdalomcsillapító hatással is számolhatsz. Más a helyzet, ha már kezelés alatt állsz: ebben az esetben érdemes az orvosoddal konzultálni, és kikérni a véleményét.

Azoknak, akik ízületi problémákkal küzdenek, érdemes low-impact mozgásformát választaniuk, ezek ugyanis kevésbé terhelik az ízületeket.

Ide tartozik a séta, az ellipszis tréner, a lépcsőző gép és az úszás is. Érdemes napi néhány perccel kezdeni, majd fokozatos emelni az edzés időtartamát, és 30-60 percig feltornázni.

Az edzések alatt sokat segíthet a kineziológiai tapasz használata is, illetve érdemes több időt fordítani a bemelegítésre és a nyújtásra is. Amennyiben az ízületi gyulladás alsó végtagot érint (csípő, térd, boka), a futásról vagy le kell tenni, vagy pedig csak szigorúan megszabott előkészületek mellett lehet folytatni, a biciklizés azonban jó választás lehet.

A vízben való edzés is kiváló, ugyanis a felhajtóerejének köszönhetően tehermentesíti a testet,

így biztosítva tökéletes közeget azok számára, akik kímélni szeretnék ízületeiket. Nemcsak az úszás, de az aquafitness is remek sportolási lehetőséget nyújt ilyen esetekben.

A vízben való edzés is kiváló, ugyanis a felhajtóerejének köszönhetően tehermentesíti a testet Forrás: Shutterstock

Az izometrikus edzés az izmok megfeszítését, majd ellazítását jelenti. Ennél a mozgásformánál a sérülésveszély gyakorlatilag nulla, de a hatása szuper: az izmok folyamatos dolgoztatása segíti az izmok oxigénellátását és a vérkeringést.

Ha nem szeretnél ártani magadnak, kérd egy szakképzett személyi edző segítségét, ha viszont súlyos, hosszú ideje fennálló problémáról van szó, akkor edzés helyett menj fizioterápiára vagy gyógytornára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.