fashion week black tie casual öltözködés magazin dress code white tie
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány évtizeddel ezelőtt, még nagyon komolyan vették a magukra valamit is adó nők és férfiak, hogy mikor mit viselnek. Nem volt mindegy, hogy délelőttre vagy délutánra terveztek programot, formális vagy informális eseményre mentek, a meghívásos rendezvényeken pedig csak úgy lehetett megjelenni, ha betartották az úgynevezett dress code-ot.

Mi is az a dress code


A dress code egy olyan előírás, amelyet kötelező figyelembe venni, ha meghívást kapunk egy eseményre. Persze manapság, a lazább társadalmi konvenciók világában, már egyáltalán nem biztos, hogy a szervezők ragaszkodnak bármilyen formális öltözékhez, hiszen amikor a pöttyös és a csíkos együtt kifejezetten trendinek számít, mi gond lehet... Ha azonban mégis olyan meghívó kerülne a kezünkbe, amely tartalmazza a megjelenésre vonatkozó szabályokat, akkor az alábbi gyorstalpaló igazán jól jöhet.


Dress code kisokos

White tie
Ha white tie előírást látunk a meghívón, akkor igazán elegáns megjelenést várnak el tőlünk. Mondhatni ez az öltözködési etikett netovábbja, amikor a férfiak kötelező viselete a frakk fehér mellénnyel, fehér inggel és fehér csokornyakkendővel – ahogyan a stílus megjelölése is mutatja -, cilinderrel és kesztyűvel, míg a nőké a nagyestélyi, amely minden esetben hosszú szoknyarészt jelent, s amelynél ugyan a könyék fölé érő kesztyű nem elvárás, de igazán kifinomult kiegészítő.

White tie Forrás: Shutterstock

Black tie
A balck tie egy elegáns esti megjelenést jelent, hiszen a neve is „fekete nyakkendő". Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az ilyen dress code-dal ellátott eseményeken az uraknak a szmoking, fehér ing és fekete csokornyakkendő, míg hölgyeknek a kisestélyi vagy az ujjatlan koktélruha viselése az előírt.

Black tie Forrás: Shutterstock

Alternative black tie
A társadalmi konvenciók lazulásával és a klasszikus öltözködési stílusok háttérbe szorulásával párhuzamosan megjelent egy viszonylag új fogalom is a dress code világában, ez az alternative black tie, amikor a férfiak a szmokingot lecserélhetik egy elegáns öltönyre, a fekete csokornyakkendőt pedig egy sima, hosszú nyakkendőre, nőknél pedig a kevésbé formális koktélruha jöhet szóba.

Alternative black tie Forrás: Shutterstock

Formal
A formal leginkább az este 6 óra körüli események öltözködését szabja meg, bár egyáltalán nem mindegy, hogy 18 óra előtt vagy az utánra szól a meghívás. Előtte a férfiaknál egy lazábban elegáns megjelenés kötelező például öltöny, míg utána kifejezetten sötét öltöny nyakkendővel. Nők esetében pedig 18 óra előtt szintén egy „sima" elegáns öltözéket jelent, utána viszont koktélruhát vagy kisestélyit.

Formal Forrás: Shutterstock

Casual
A casual egy hétköznapi viseletet jelöl, amely férfiaknál lehet öltöny nyakkendő nélkül, nőknél pedig egy irodai viseletet, mint amilyen például egy szoknya-blúz kombináció (business casual). De a casual kategóriájába tartozik az ennél jóval kötetlenebb, sportosan elegáns öltözet is, mint amilyen egy szövetnadrág inggel (smart casual), de akár még a farmer is megengedett.

Casual Forrás: Shutterstock

A fentieken túl számos kategória létezik még, ám ha ezekkel az alapvető fogalmakkal tisztában vagyunk, akkor nagy bakot nem lőhetünk az öltözködésünkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.