Súlyos balesetben veszett nyoma az ismert klímakutatónak

zuhanás klímakutatás Grönland gleccser Konrad Steffen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakadékba zuhant egy grönlandi gleccseren munkavégzés közben Konrad Steffen ismert svájci klímakutató, a globális felmelegedés szakértője.

A 68 éves tudósnak a hét végén veszett nyoma Grönland délnyugati részén mérőállomások karbantartása közben. Holttestét nem találták meg, munkáltatója, a Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) azonban szerdán halottnak nyilvánította - írta meg az MTI.
A grönlandi rendőrség arra utaló jeleket talált, hogy

a kutató egy hasadékba zuhant a gleccseren Ilulissat település közelében.

Feltételezik, hogy egy hóhíd omlott össze alatta.

A kép illusztráció. Forrás: Hannes Grobe/Wikipedia


A svájci kutatóintézet szerint Steffen, aki jég- és óceánügyekben adott tanácsokat az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületnek (IPCC), szakterületének egyik legjobbja volt a világon.
A klimatológus 1990-ben építette fel Grönlandon a Swiss Camp nevű automatikus klímafigyelő állomást, mert véleménye szerint az ottani körülményekből elég pontosan lehet következtetni az egész Föld időjárásának változásaira.
A baleset a kutatóállomástól mintegy száz méterre történt. Steffen főleg a sarki hótakaró állapotát vizsgálta munkatársaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.