Végleg vége a macskajajnak? Finn kutatók ráleltek a másnaposság ellenszerére

Forrás: Shutterstock -
másnaposság Macskajaj ellenszer kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szédülés, émelygés, fejfájás: ilyen tüneteket tapasztal a legtöbb ember egy-egy átmulatott éjszaka után, és ezeket szeretné mindenki elkerülni. Finn kutatók most azzal kecsegtetnek, hogy sikerült rátalálniuk a másnaposság ellenszerére. 

A másnaposság ellen számos házi praktika létezik, most azonban finn tudósok azt állítják, sikerült rátalálniuk arra a szerre, ami valóban hatásos a fejfájás és émelygés ellen. A Helsinki és a Kelet-Finnországi Egyetem munkatársai végeztek egy nem reprezentatív kutatás, amely során 19 férfival itattak alkoholt.

Másnaposság elleni szerrel kecsegtetnek a finn kutatók Forrás: Shutterstock

Azért, hogy egyenlően hasson rájuk az ital, a súlyukhoz mérten porciózták ki számukra az áfonyalével kevert vodkát. A megfigyelés ideje alatt a résztvevőknek minden pénteken el kellett menniük egy hotelbe, és ott kellett elfogyasztaniuk a kimért italt, aminek mennyisége annyi volt, hogy az alanyok ittasak, de ne túlságosan részegek legyenek.

Az italozás után mindenki megkapta a másnaposság elleni szert,

vagyis az L-ciszteint. Voltak azonban, akik nagy dózisban kapták, voltak, akik kisebben, másoknak pedig placebót kaptak. Másnap pedig be kellett számolniuk állapotukról. Az első csoport tagjai minimális fejfájást és émelygést tapasztaltak, a második csoportba kerültek elviselhető tünetekről számoltak be, míg azok, akik csak placebót kaptak szörnyen érezték magukat. Ezt persze még nem tekintik a kutatók végleges eredménynek, mindenesetre jó hír, hogy már tudják, hol kell keresni a megoldást.

A magyar szakember, dr. Funk Sándor addiktológus arra figyelmeztet, a másnaposság ellenszere nem ilyen egyszerű. "

A másnaposság nem egy kötelező tünet, nagyon egyénfüggő.

Borsnak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.