kirándulóhely magazin kirándulás ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kirándulni mindig jó, azonban az őszi túráknak különösen jó hangulata van. Ahogy a fák levelei sárgás-vöröses színben pompáznak, és a lábunk alatt ropog az avar, amikor a nap már nem éget, a fák lombjai között átszűrődő napfény  mégis erővel tölt fel: felbecsülhetetlen érzés. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan helyet, ahova ősszel különösen érdemes ellátogatni.

1. Zirci arborétum

A Zirci Arborétum Magyarország legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteménye. A ciszterci apátság műemléki környezetében létesült park 400 méter tengerszint feletti magasságban található, 1951 óta védett természeti terület. Az arborétum minden évszakban gyönyörű, a sok fának köszönhetően azonban ősszel különösen szép látványt nyújt. A Ciszterci Apátság Arborétumában közel hatszáz fa-és cserjefajt gyűjtöttek össze, közülük sok a Bakonyban és a Cuha-völgyben is fellelhető. A betelepített hetven tűlevelű faj között van Magyarország legidősebb simafenyője, de túrázás közben találkozhatunk mókusokkal, sőt időnként őzekkel is.

Zirci arborétum Forrás: Shutterstock


2. Velencei-hegység

A Velencei-hegységben, azon belül is Pákozdon található a sokak által csak magyar Stonehenge-nek emlegetett ingókő. Az ingókövek óriási gránittömbök, amik absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson. Ezeknek a különleges látványt nyújtó ingóköveknek a kialakulását számos legenda övezi. Vannak, akik úgy vélik, hogy egy korai civilizáció állította egymásra a köveket, mások szerint viszont természetes képződmények. A Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, ami még a földtörténeti ókorban, 300 évvel ezelőtt alakult ki. Ez egy rövid, könnyű túra, ami gyerekekkel is könnyedén bejárható, és igazán kalandos. Ezen a túraútvonalon látványos még a Pogány-kő, a hatalmas Pandúr-kő, a Kocka és a pákozdi Bella-tó, de a Velencei-tó térsége is számos gyönyörű helyet tartogat. Ha ide tartotok, érdemes ellátogatni a Pákozdi Arborétumba, a pákozdi Miskahuszár szoborhoz, Sukoróra, vagy Velencére, de amíg jó idő van, erősen ajánlott egy Velencei-tó kerülő bringatúra is, így sportolva ismerheted meg a helyi nevezetességeket.

Pákozdi ingókövek Forrás: Wikipédia/Pasztilla aka Attila Terbócs


3. Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy a Bükk lábánál, Szilvásváradnál található. A középhegységi jellegű völgy fő vízforrásában rengeteg sebes pisztráng él, így ha ide látogatunk, mindenképp érdemes megkóstolni a füstölt, sült pisztrángot egy helyi étteremben. A Szalajka-völgyben található a Szalajka-forrás, a Fátyol-vízesés, a Gloriett-tisztás, az istállóskői barlang és a Szilvásváradi Erdei Kisvasút, amely több mint 30 km hosszú. A völgy növényzetét nagyrészt gyertyánosok, tölgyesek és bükkösök teszik ki, így ha egy gyönyörű, őszi túrára vágyunk, irány a Szalajka-völgy!

Fátyol-vízesés Forrás: Shutterstock

4. Dobogókő

Dobogókő a Dunakanyar szívében található, nevét a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról kapta. Télen síközpontként is üzemel, a dobogókői kilátóból pedig országunk egyik legszebb panorámáját láthatjuk. Ha izgalmasabb terepre vágysz, ellátogathatsz a Rám-szakadékhoz, ahol láncokba kapaszkodva és létrákon mászva túrázhatunk, de felmászhatsz a Zsivány-sziklákhoz vagy a Prédikálószékhez is. Dobogókőn is áthalad az Országos Kéktúra, az ezoterikus nézetek szerint pedig ezen a környéken különleges energiák dolgoznak, és az ott lévők szervezetét feltölti energiákkal, ugyanis itt található a föld szívcsakrája. Egyesek szerint a sziklára téve hallhatjuk a föld szívverését. Így, ha különleges, spirtiuális élménnyel egybekötött kirándulásra vágysz, Dobogókő remek választás! Jó tanács: a Rám-szakadékhoz vezető túrát ne az őszi hosszú hétvégékre tervezd, ugyanis könnyedén kígyózó sorokba futhatsz a létráknál!

Rám-szakadék Forrás: Shutterstock

Visegrád

A Pilisben található a Spartacus-ösvény, amely elképesztő panorámával bír. A túraútvonal Pilisszentlászlótól Visegrád felé halad, és egészen az Apát-kúti-patak völgyéig visz. Ez a túra nem túl nehéz, kisgyerekkel is végigjárható, és a túra során bőven van miben gyönyörködni. Ez kis hazánk egyik leghíresebb kirándulóhelye, hála a friss levegőnek és a dunai panoráma szépségének. Az ösvény körtúra hossza 16 km, körülbelül négy óra alatt teljesíthető. Pilisszentlászlótól nem messze van egyébként a fentebb említett Rám-szakadék is, így egy-egy éjszakát megpihenve akár mindkét kirándulóhely bejárható.

Fellegvár Visegrádon Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.