Koronavírus - Ilyen sorrendben jönnek a tünetek: árulkodó jelek

Forrás: Shutterstock -
sorrend tünetek koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokféle tünetet válthat a koronavírus, mára már előfordul, hogy egy tüsszentés után azt gondoljuk, mi is elkaptuk a COVID-19-et. Most kiderül, milyen sorrendben jelentkeznek azon a tünetek, amelyek valóban a koronavírus fertőzéshez köthetőek. 

Egy hawai tévécsatorna nemrég interjút készített egy fiatalemberrel, aki már átesett a koronavírus fertőzésen, annak ellenére, hogy mindig nagyon ügyelt a higiéniára és betartott minden fontos előírást - írja a liner.hu

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Annak érdekében, hogy még elővigyázatosabbak és felkészültebbek legyünk, összegyűjtöttük a férfi elmondása alapján, hogy milyen sorrendben jelentkeznek nála a COVID-19 tünetei.

1. Nehéz légzés

A leggyakoribb tünet, amikor a beteg nem képes mélyebb levegőt venni, mert azt érzi nem jut elég oxigén a tüdejébe. A nehézlégzés legjellemzőbb ismertetőjele a légszomj, amelynek következtében súlyos esetben akár vízzel is telítődhetnek a tüdőlebenyek, ezért mindenképpen kórházi ellátás szükséges, ha komolyra fordul a helyzet.

2. Torokköszörülés

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a koronavírus-fertőzöttek 60%-a szárazköhögéssel küzd, néhány esetben pedig a köhögés során gyulladt, nyákos köpet is távozik a beteg szervezetéből.

3. Extrém fáradtság

A COVID-19 annyira képes leterhelni a szervezetet, hogy az immunrendszer a betegség leküzdésén kívül már nem képes mással foglalkozni, emiatt történik meg, hogy a betegnek nem marad energiája az alapvető feladatok ellátásához sem.

4. Agyköd

A koronavírussal kapcsolatos idegrendszeri tünetek közé sorolható a fejfájás, koncentrációs zavarok, fáradékonyság és az agyköd. Az agyköd során olyan érzés fogja el a beteget, mintha függönyt húztak volna a szeme el.

5. Gyomorbántalmak

A hasmenés, hányinger és gyomorbántalmak egyértelmű tünetei a koronavírusnak, de csak abban az esetben, ha a korábbi tünetek is fellelhetőek voltak a betegnél.

6. Ízlelés és a szaglás elvesztése

A COVID-19 legjellegzetesebb tünete a szaglászvesztés. Olyan érzés, mint amikor megfázunk és be van dugulva az orrunk, viszont a koronavírus esetében abszolút nem folyik az orrunk. Emellé párosul az ízlelés kiesése is.

7. Folyton változó tünetek

A felgyógyulás után hosszú hetekig gyengeség, aluszékonyság, krónikus fáradtság tapasztalható, olyan érzés, mintha a szervezet még nem regenerálódott volna a kórokozok támadása után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.