Így számolj le végleg a narancsbőrrel

Forrás: Shutterstock -
narancsbőr cellulit egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nő életét megkeseríti az általában a fenéken és a combon megjelenő narancsbőr. Sokféle praktika létezik a narancsbőr csökkentésére, de sajnos végleges megszüntetni vagy megszabadulni tőle nem igazán lehetséges. Vannak olyan praktikák, bevált módszerek, melyek nem igényelnek nagy anyagi befektetést és akár otthon is elvégezhetőek.

A nők egyik legnagyobb ellensége a cellulit, ami egy olyan bőrelváltozás, amely során a bőr felülete rücskössé válik, amit egy narancs héjához tudunk leginkább hasonlítani, innen is kapta a narancsbőr elnevezést.

A narancsbőr kialakulásában nagy szerepet játszik az életmódunk. Aki ülőmunkát végez, keveset mozog, és emellett nem fogyaszt kellő mennyiségű folyadékot előbb vagy utóbb szembe találja magát a narancsbőrrel. De a különböző káros szenvedélyek, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás sem kedveznek a cellulitnak. Egy kis odafigyeléssel és megfelelő életmód kialakításával azonban karban tudjuk tartani a bőrünket.

Íme, néhány praktika, melyeket alkalmazva méltóképpen fel tudjuk venni a harcot a narancsbőrrel:

1. Egészséges táplálkozás

„Az vagy, amit megeszel!" – tartja a mondás, ami a narancsbőr esetében nagyon igaz. Az egészségtelen, kalóriadús ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód megágyazza a narancsbőr helyét. Ha valaki állandóan cukros, előre elkészített ételeket fogyaszt, tele tartósítószerrel és adalékanyaggal, illetve víz helyett cukros üdítőket iszik, akkor ne csodálkozzon, ha idővel cellulit formájában megjelennek a lerakódások, a méreganyagok a bőrén.

Egy kis odafigyeléssel és megfelelő életmód kialakításával karban tudjuk tartani a bőrünket Forrás: Shutterstock

Az első és legfontosabb, hogy száműzzünk minden olyan ételt az életünkből, ami állati eredetű zsírokat, sót és finomított cukrot tartalmaz. A szénsavas és cukros üdítők helyett fogyasszuk napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet, frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket, alkalmanként gyógyteákat. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt és kerüljük a túlzott szénhidrát fogyasztást.

2. Rendszeres testmozgás

A testmozgás nagyon sokat javít a bőrünkön, de ez is csak abban az esetben hatékonyan, ha rendszeresen űzzük. Ha valaki havi 1-2 alkalommal 10-15 percet fordít edzésre és a teste karbantartására, akkor ne számítson hosszú távú eredményre.

Ha heti 2-3 alkalommal megmozgatjuk a testünket nagy eséllyel szállunk harcba a narancsbőr ellen.

Bármilyen jellegű mozgásforma tökéletes, de a kardio jellegű mozgás az egyik legnagyobb ellensége a cellulitnak.

A nagy intenzitású kardio tréning nagyszerűen égeti a kalóriákat, a zsírt és serkenti az anyagcserét, ilyen például a spinning, a kick-boksz és a táncos edzések. Ezeket érdemes kiegészíteni alacsony intenzitású mozgásformákkal, mint például a séta vagy a kerékpározás, mivel ebben az esetben lassan égeted el a kalóriákat egyenesen a zsírraktárból.

Bármilyen jellegű mozgásforma tökéletes, de a kardio jellegű mozgás az egyik legnagyobb ellensége a cellulitnak Forrás: Shutterstock

3. Szauna

A szauna pára- és hőtartalma és a szaunázás közben vett hideg zuhany miatt felpezsdül a vérkeringés, fokozódik az izzadás, ami felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat és elősegíti a méregtelenítést. A rendszeres szaunázás hatására a bőr sokkal feszesebbé, simábbá válik, ezáltal a narancsbőr is enyhül.

A cellulitnak a többi szaunához képest az infraszauna jobban kedvez, mivel az infravörös sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, így a méregtelenítés fokozottabban megy végbe.

4. Váltózuhany

Az esti zuhanyzások alkalmával a tisztálkodás végén érdemes egy 8-10 perces hideg-meleg váltózuhanyt beiktatni azokon a területeken, ahol megbújik a makacs cellulit.

Ez a módszer fokozza a vérkeringést és erősíti a kötőszöveteket. A vízsugarakat mindig alulról felfelé érdemes vezetni a combon és a fenéken. A zuhany mellett hatásos az érintett területek masszírozása és radírozása is, ezek mellé érdemes masszázs kesztyűt is használni a hatékony eredmény elérése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.