A babamasszázs előnyei

Forrás: Shutterstock -
baba szeretet gondoskodás magazin kötődés babamasszázs gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember kifejezetten szereti a masszázst, ám amellett, hogy ez egy nagyon kellemes időtöltés, számos pozitív hatással is rendelkezik. A sportolók, ülőmunkát végzők, ízületi panaszoktól szenvedők sokat tudnának mesélni arról, hogy mi mindent köszönhetnek egy jó masszázsnak, de nem csak náluk alkalmazható a módszer, hanem bizony a kisbabáknál is.

A kisbaba első néhány hónapja meglehetősen monoton: etetés, altatás, pelenkázás, öltöztetés, fürdetés tölti ki a gyermek és a szülő minden idejét. Ugyanakkor ebben az időszakban meglehetősen sok probléma is felütheti a fejét a babával kapcsolatban, például hasfájás, nyugtalanság, alvási és evési nehézségek, amelyeknek megoldására sok esetben elég az egyszerű és természetes babamasszás is.

A babamasszázs pozitív hatásai

Jótékonyan hat az emésztésre
A baba bélcsatornája születéskor nagyon feszes és nem eléggé érett még, emiatt pedig sok csecsemőt kínoznak az elakadt bélgázok. A masszázs segít, hogy a bélcsatorna izmai ellazuljanak és a vastagbél mozgása erősebbé váljon, így akadályozva meg a gyakori szélgörcsöket vagy a székrekedést.

Oldja a feszültséget
Az első időszakban mind a babának, mind a szülőknek számos olyan helyzettel kell megbirkózniuk, amelyek feszültséget okozhatnak. A csecsemőnek minden új, minden rémisztő, s ez nyugtalansággal töltheti el, a szülők pedig a kialvatlanságtól, az egymást érő feladatoktól és kihívásoktól érezhetnek nagy nyomást magukon. A babamasszázs azonban egy olyan nyugodt pont lehet a napi rohanásban, amely meg tudja nyugtatni a felborzolt kedélyeket családi szinten.

A babamasszázsnak számtalan előnye van, a csecsemőnk hálás lesz érte Forrás: Shutterstock

Serkenti az étvágyat
Egyes csecsemők már az első pillanattól kezdve imádnak enni, azonnal ráéreznek a táplálkozás nyújtotta örömökre, míg mások kis noszogatásra szorulnak. A babamasszázs serkenti a kicsi emésztőrendszerét, javítja az étvágyát, így remekül alkalmazható, ha a gyermek valamiért nem túl lelkes evő.

Elősegíti a jobb alvást
Az evés mellett az alvás szokta a legnagyobb fejtörést okozni a szülőknek. Mikor és mennyit aludjon a kicsi, s egyáltalán hogyan lehet elaltatni, ha látszólag semmi kedve pihenni. Erre is kiválóan alkalmas a masszázs, hiszen ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és az oxigéndús vér áramlását, amely elálmosítja a babát, ráadásul passzívan át is mozgatja a testet, így a csecsemő még fáradtabbnak fogja magát érezni. Ezek pedig együttesen mélyebb és pihentetőbb alváshoz vezetnek.

A babamasszázs egyéb előnyei


Amellett, hogy a babamasszás számos fizikai problémára is gyógymód lehet, sokkal több, mint terápia. Ez a fajta együtt töltött idő, a gyengéd érintés, a simogatás és a közben kialakuló meghittség nagyban mélyíti a gyermek és szülő közötti kapcsolatot valamint erősíti a kötődést. A csecsemőknek, gyermekeknek igényük van a testi kontaktusra: ölelésre, simogatásra, bújásra, így a babamasszázzsal ezt az alapvető szükségletet is kielégítik a szülők. Az érintések közvetítésével a baba szeretete kap, érzi, hogy biztonságban van, s ez a testi-lelki-érzelmi fejlődését egyaránt támogatja. Érdemes tehát beiktatni a napi rutinba a babamasszázst is, hogy mind a szülők, mind a kisbabák élvezhessék az egész családra kiterjedő jótékony hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.