Végre bebizonyosodhat, hogy vannak élőlények a Marson

Forrás: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team -
Mars űrkutatás bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Mars felszíne alatt egy hatalmas tórendszer rejtőzik, ez pedig valószínűleg tele van apró élőlényekkel, melyek képesek túlélni a bolygó szélsőséges időjárását.

Tudósok még 2018-ban felfedezték, hogy hatalmas tórendszer terül el a Marson a felszín alatt. Korábban azt gondolták, egyetlen tavat találtak, de kiderült, kisebb medencék és mocsaras jellegű területeket is lehetnek a központi tó mellett.

Úgy gondolják, a víz a marsi sarkvidéken keletkezik, és jóval alacsonyabb a hőmérséklete a földi tavaknál, a sótartalma viszont igen magas, így nem fagy meg.

A Mars felszíne alatt lévő tavakban élőlények rejtőzhetnek. Forrás: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team

Ezáltal remek környezetet biztosít különböző mikroorganizmusok részére – írja a - Nature Astronomy. Ami tehát azt jelentheti, hogy igenis van élet a Marson! Viszont ennek bizonyítása még további vizsgálatokat igényel, a tudósok éppen ezért szeretnének minél hamarabb Mars-missziókat szervezni, hogy végre ráleljenek az első Mars-lakókra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.