Miért színeződnek el ősszel a falevelek?

Forrás: Shutterstock -
tudomány magazin ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz egy sokoldalú évszak, ami nemcsak pompás környezetet tud varázsolni körénk, hanem képes szomorkássá tenni a mindennapjainkat. Ez nem meglepő, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy szürke, hideg, esős időjárással szembesülünk a nap 24 órájában, vagy a vörös és a sárga ezer árnyalatával, napfénnyel és enyhe szellővel.

Arról sokat ábrándozunk, milyen jó is lenne, ha egész ősszel ez a színkavalkád tárulna a szemünk elé, azon viszont sokkal kevesebben gondolkodnak, hogy egyáltalán hogyan lesz az ősz? Ezért összegyűjtöttünk néhány tudományos tényt, amely nélkül ez az évszak sem lehetne olyan különleges.

1. Az őszi levelek színei nyáron is léteznek, csak nem látjuk

A levelekben számtalan színanyag található. Legdominánsabb a klorofill, amely a zöld színt adja, illetve, ami képes energiát termelni a napfényből, ám ugyanúgy jelen vannak azok az anyagok is, amelyek a többi színért felelősek. A levelek karotint és xantofillt is tartalmaznak - előbbi a vörös színért, utóbbi pedig a sárga árnyalataiért felelős. Érdekesség, hogy ezek a színanyagok folyamatosan cserélődnek, fejlődnek, majd lebomlanak, csak nem látjuk őket, ugyanis a klorofill elnyomja őket, így csak a a zöld szín érvényesül - kivéve ősszel. De mi változik ilyenkor?

A levelek karotint és xantofillt is tartalmaznak - előbbi a vörös színért, utóbbi pedig a sárga árnyalataiért felelős Forrás: Shutterstock

2. Nem a Föld és a Nap távolsága okozza a változást

Sokan azt gondolják, hogy a színes falevelek azért jelennek meg, mert a bolygónk ősszel távolabb kerül a Naptól, ám ez valójában csak féligazság. Az ugyanis tény, hogy a klorofill-termelés összefügg a napfénnyel: minél több fényt kap a növény, annál zöldebb lesz, és mivel ősszel kevesebbet kap, így csökken a jelenléte. De ez nem azért van, mert távolabb vagyunk a Naptól, hanem azért, mert más szögből esik ránk a fény. A napsugarak erejét minden esetben a Föld Naphoz viszonyított dőlésszöge határozza meg.

3. Mitológiai magyarázat

A görög mitológia szerint egyáltalán nem úgy alakult ki az ősz, mint ahogy fentebb kifejtettük. Akkor kezdődött minden, amikor Hádész, az alvilág ura elrabolta Perszephonét, hogy az alvilág királynője legyen. Mint kiderült, Zeusz ígérte oda fivérének a gyönyörű lányt, ám erről a lány édesanyja, Demeter, mit sem sejtett.

Mikor az aratás istennője szembesült a ténnyel, teljesen összeomlott. Elhanyagolta feladatait, ami miatt a fák elszíneződtek, a termőföldek pedig megmunkálhatatlanná váltak, nem volt többé friss termés a vidéken. Demeter azt mondta Zeusznak: addig ez így is marad, amíg nem kapja vissza a lányát, így a főistennek nem volt más választása, mint visszavonni a Hádésznak tett ígéretét.

Ám Perszephoné a hír hallatán olyan boldog lett, hogy elfogadott Hádésztól egy gránátalmát - pedig tudta jól, hogy az alvilágban semmit sem szabad fogyasztani. Ekkor viszont hibát vétett, evett a gyümölcsből, így pedig soha többé nem térhetett vissza. Egyezséget kellett kötni Hádésszal:

az év egy részét édesanyjával töltheti, ilyenkor virágba borulnak a fák és zöldellő lesz a természet, ám ezt követően vissza kell térnie az alvilágba, ilyenkor pedig lehullanak a falevelek, és minden természeti folyamat lelassul.

Minél több fényt kap a növény, annál zöldebb lesz, és mivel ősszel kevesebbet kap, így csökken a jelenléte Forrás: Shutterstock

+1. Mikortól van ősz az Északi féltekén?

Három különböző szempont alapján három eltérő időpontot különböztetünk meg, de ez még lehet bonyolultabb is.

  • Naptári ősz: szeptember 1-én kezdődik, és 91 napig tart: szeptember 1-től november 30-ig.

  • Meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik.

  • Csillagászati ősz: az őszi napéjegyenlőség napja, vagyis szeptember 23. A csillagászati ősz ettől a naptól december 22-éig tart. Ám lesz egy olyan év, amikor nem szeptember 23-án, hanem 24-én fog kezdődni az ősz, mégpedig 2303-ban. Ilyen utoljára 1931-ben történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.