Koronavírus: Eddig biztosan kell hordani a maszkot

vakcina oltóanyag maszkviselés nyájimmunitás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok szerint a koronavírus elleni védőoltás beadása mellett is szükség lesz a maszk használatára az elkövetkezendő hónapokban. 

Bár már több vakcina is jelen van a piacon, addig, amíg az emberek nagy százaléka nem kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, a szájat és orrot eltakaró maszk viselése elengedhetetlen lesz a mindennapokban.

Akár még hónapokig kötelező maradhat a maszkviselés Fotó: Csudai Sándor - Origo

A cél a nyájimmunitás elérése, amit azt jelenti, hogy minél több ember kapja meg a vakcinát, annál kevesebb az esélye a koronavírus-fertőzésnek - írja az Euronews.

„A valóban védelmet nyújtó oltási hatékonyság, azaz a nyájimmunitás elérése a lakosság körében ahhoz hasonlítható folyamat, mint egy alaptábor felépítése az Mount Everestnél, ahol a csúcsra való feljutás titka az oltások kiterjedt alkalmazásában rejlik" - nyilatkozta Dr. Kate O'Brien, az Egészségügyi Világszervezet immunizációs igazgatója.

„Még jó ideig sok olyan ember lesz, akit az elkövetkező hónapokban nem oltanak be, így ők továbbra is terjeszthetik a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, még az oltottaknak is folytatnia kell a maszkok viselését és betartani a személyközi távolságtartás bizonyos formáit, hogy megakadályozható legyen a magas vírusszint kialakulása a közösségekben"

- mondta a lapnak a Harvard kutatóprofesszora, Dr. Bloom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.