Így lesznek újra fehérek a fogaid - Természetes módszerek a vakító ragyogásért

magazin fehér fog fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kávé, a tea, a dohányzás, a vörösbor, sőt a csokoládé és bizonyos ételek rendszeres fogasztása idővel nyomot hagyhat a fogunkon. A fehér szín idővel eltűnik, és a sárgás matt felület miatt akkor sem tűnnek egészségesnek a fogaid, ha amúgy azok. A Life.hu olyan természetes módszereket gyűjtött össze, amelyek nemcsak megelőzhetik a fogak elszíneződését, de a már kialakult problémán segíthetnek. Fontos azonban, hogy egyiket sem szabad túlzásba vinni, ugyanis minden módszernek megvannak a hátulütői is, tehát, ha az alkalmankénti használat nem hoz változást, forduljunk szakemberhez.

Alma

Az almát korábban úgy emlegették, hogy akár a fogmosást is pótolhatja. Ez ugyan nem igaz, ugyanis az alma is, mint minden gyümölcs cukrot tartalmaz, így józan ésszel utánagondolva nyilvánvaló, hogy nem ér fel a fogkrém erejével. A tapasztalatok szerint azonban a savanykás alma valóban fehéríti a fogakat, ami a benne található almasavnak köszönhető.

Citrom

A citromlé savas hatásának köszönhetően szintén fehérebbé varázsolja a fogakat, de ezzel azonban vigyázni kell. A sav azonban roncsolhatja is a fogzománcot, így maximum hetente egyszer dörzsöld át a fogsorod negyedbe vágott citrommal, hogy ne sérüljenek a fogaid és fogérzékenység se alakuljon ki.

A citromlé savas hatásának köszönhetően szintén fehérebbé varázsolja a fogakat Forrás: Shutterstock

Narancshéj

A narancs héjának belső, puha fehér rétege is természetes fogfehérítőként működik. Fogmosás előtt alaposan dörzsöld át vele a fogaid, ha pedig az ínyedet is átdörzsölöd vele, akkor segítettél a szervezetednek a baktériumok elleni harcban is.

Kókuszolaj és kurkuma


A teáskanál kókuszolajból és ugyanennyi kurkumából kevert massza is hatékonyan tünteti el a fogakról az elszíneződést és foltokat. Áztassuk be a fogkefét ebbe a keverékbe, majd masszírozzuk át a fogainkat és az ínyünket, végül öblítsük le vízzel. A kurkumának egyébként a fogfehérítő hatása mellett vírusölő és antibakteriális tulajdonsági is vannak.

A Kókuszolaj és a kurkuma keveréke hatékonyan tünteti el a fogakról az elszíneződést Forrás: Shutterstock

Szódabikarbóna

A legismeretebb fogfehérítő a szódabikarbóna. Kiválóan fehéríti a fogakat, de ez a megoldás is csak átmeneti, és nem érdemes gyakran ehhez folyamodnunk. A szemcsék súrlódása károsíthatja a fogzománcot, ennek következtében pedig a fogak érzékenyebbé válhatnak, valamint hajlamosabbá a későbbi elszíneződésekre. Időnként persze használhatod, például úgy hogy hetente egyszer fogmosás előtt a fogkefédre szórsz egy kevés szódabikarbónát és alaposan átdörzsölöd vele a fogak felszínét. Gyönyörűen eltünteti a barnás-sárgás foltokat, sőt a már kezdődő fogkövek ellen is felveszi a harcot.

Ha a házi praktikák nem válnak be, az elszíneződött fogainkkal bátran forduljunk szakemberhez, megelőzésképpen pedig érdemes minden étkezés, kiváltképpen a fogunkat elszínező ételek után fogat mosnunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.