Rekordáron kelt el egy hordó burgundi bor egy jótékonysági borárverésén Franciaországban

Forrás: Shutterstock -
Franciaország rekord licit MTI borárverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden korábbit messze felülmúló áron, 780 ezer euróért (mintegy 276 millió forint) kelt el egy hordó burgundi bor a világ egyik legrégibb jótékonysági borárverésén a franciaországi Beaune-ban, Burgundiában.

A 160. Hospices de Beaune karitatív aukción egy névtelenséget kérő kínai vevő ajánlotta meg vasárnap a korábbi rekordot kereken 300 ezer euróval meghaladó árat a vezértételért, egy 228 liter bort tartalmazó hordóért.

Az új csúcs literenként 3421 eurós (1,2 millió forintos), palackonként 2708 eurós (975 ezer forint) árat jelent.

Új rekord született a világ egyik legpatinásabb jótékonysági borárverésen Forrás: ALL RIGHTS RESERVED TO PIXELTASTER/Pixeltaster

Az árverés bevételét teljes egészében a koronavírusos betegek életéért küzdő egészségügyi dolgozóknak ajánlják fel.

A korábbi, 480 ezer eurós rekord 2015-ban született, az azt megelőző - 400 ezer eurós - pedig 2010-ben.

A Hospices de Beaune jótékonysági borárverést hagyományosan november közepén tartják, az idei rendezvény megtartását előbb felfüggesztették, majd újra engedélyezték, végül december 13-ra halasztották.

A járványügyi előírások betartása céljából a korábbi 600 helyett idén csak 171 érdeklődő licitálhatott a helyszínen, a beaune-i vásárcsarnokban, a többiek online, telefonon vagy meghatalmazott útján vehettek részt az árverésen.

A legdrágább tételt megvásárló kínai vevő is a Bichot kereskedőházon, az árverés hagyományosan első vásárlóján keresztül licitált.

Az aukción összesen 12,7 millió euró (4,5 milliárd forint) értékben keltek el márkás burgundi borok.
A Hospices de Beaune jótékonysági szervezetet 1442-ben alapította Nicolas Rolin, III. Fülöp burgundi herceg kancellárja a tartomány egy kisvárosában, Beaune-ban. A borárverés a burgundi borok legnevesebb aukciójává nőtte ki magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.