környezetvédelem magazin bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Környezettudatosan élni manapság egyre divatosabb, ám jó lenne, ha kötelesség lenne. A gazdaságos és fenntartható kifejezések esetében azonban olykor nem egyértelmű, melyik választás a zöldebb megoldás. Egyszerű, mégis betartható dolgokat mutatunk, amik nem bonyolítják az életedet, mégis sokat számítanak a bolygónak.

Egy brit újságíró, Georgina Wilson-Powell évek óta kutatja a környezetkímélő élet gyakorlatias részleteit, hogy a hétköznapokban felmerülő kérdésekre okos, megalapozott és kiegyensúlyozott választ adjon. A Tényleg zöld? című könyvével nyújt segítséget azoknak, akik szeretnék a mindennapjaikat tudatosan, fenntarthatóan mégis egyszerűen élni. Íme, az általa megfogalmazott 8 legfontosabb öko-tipp.

Szappanozz!

A folyékony szappanok, tusfürdők, samponok előállításához ötször annyi energia és húszszor annyi csomagolás kell, mint a szilárd kozmetikumokéhoz. Ráadásul egy szappan hétszer annyi ideig kitart, mint egy ugyanakkora tömegű folyékony társa.

Használj szappant! Forrás: Shutterstock

Ha gyorsan elkészülsz, zuhanyozz, ha nem, irány a kád!

Az emberek átlagos tusolási ideje kilenc perc. Ha hét percnél többet töltesz a zuhanyrózsa alatt, akkor inkább engedj magadnak egy kád vizet, úgy leszel környezetkímélőbb.

Inkább mosogatógép, mint kézi mosogatás

Gondoltad volna, hogy egy jól megnyitott csapból percenként 9 liter víz folyik ki, az újabb mosogatógépeknek viszont elég mindössze 25 liter a teljes mosogatási folyamathoz? Energiatakarékos programmal, előöblítést nélkül ráadásul 20 százalék áram is megspórolható.

Felejtsd el a folpackot, úgyis összeragad...

A frissentartó fóliát szinte esélytelen újrahasznosítani, nyúlóssága miatt eltömi a feldolgozógépeket. Mivel az átlagembernek erről fogalma sincsen, rengeteget vásárolnak belőle. Csak Nagy-Britannia éves folpack eladásával harmincszor lehetne körbetekerni az Egyenlítőt. A folpack használatánál még az alufólia is jobb, ám a legtutibb az lenne, ha méhviaszos kendőt használnánk, amit akár otthon is elkészíthetünk.

A műanyagot csak tisztán dobd be a szelektívbe!

Ez ugyan vízpazarlásnak tűnhet, de egy-egy durvább ételmaradék miatt akár a teljes szelektíven gyűjtött szeméthalmaz kárba mehet. Nem lesz újrahasznosítható, hanem szemétégetőben vagy egy hulladéklerakóban végzi.

A műanyagot csak tisztán dobd be a szelektívbe! Forrás: Shutterstock

Komposztálj!

Már szuper, lakásban használható, dizájnos komposztálókis vannak, érdemes beruházni egyre!

Engedd el a papírtörlőt!

Gondoltad volna, hogy egyetlen tekercs papírtörlőelőállításához harminc liter víz szükséges, míg egy konyharuha kimosásához mindössze 1,7 liter? Ugye, nem mindegy?

Kerüld a tisztítószereket!

Az ecet, a citromsav vagy a szódabikarbóna mindent megold, a háztartás minden területén bevethetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.