Kiderült, hogy meddig tartanak még a földrengések Horvátországban

Juhász Árpád földrengés utórengés geológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetek óta retteg Horvátország a fölrengések miatt. Juhász Árpád geológus elárulta, hogy meddig tarthatnak még a földmozgások.

Horvátországban hetek óta földrengések vannak, Juhász Árpád geológus a Blikknek mondta el, hogy mikor érhetnek véget a földmozgások.

"Azt gondolom, pár héten belül véget ér a földrengés. A földmozgásokat akár több tucat utórengés is kísérheti, de néhány hónapnál nem tarthat tovább"

- magyarázta a geológus.

Horvát katonák takarítják el a romokat Petrinjában, a földrengés után Forrás: AFP/Damir Sencar

Juhász Árpád azt is elárulta, hogy mi áll a gyakori földrengések hátterében.

"A kontinensek, a kőzetlemezek nagyon lassan mozognak, évente millimétereket. Az afrikai kontinens nekitolódik az európainak, egy idő után a mélyben nem bírják tovább a feszültséget és eltörnek. Ez tulajdonképp a földrengés. Az afrikai lemez az Adriai-tenger északi részén alábukik, ez hozta létre a Dinári-hegységet. Itt vannak azok a magas hegyek is, amelyek között sok kilométeres alagutak visznek keresztül" - nyilatkozta Juhász.

A geológus szerint az idei nyarat nem befolyásolják a jelenlegi földmozgások, addigra bőven véget érnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.